Kunín prohrál v Rostově i podruhé a končí

Rostov na Donu - Basketbalisté Kunína prohráli i druhý čtvrtfinálový zápas celoevropské fáze Poháru FIBA na palubovce ruského Rostova 71:77 a loučí se s pohárovou scénou. Čeští vicemistři ve čtvrtek stejnému soupeři podlehli o jediný bod - 68:69. I v odvetě přitom dlouho živili šanci na dobrý výsledek.
Novojičínští basketbalisté soupeře trápili především častým střídáním obran a zejména s tou zónovou si sedmý tým ruské ligy dlouho nemohl poradit.

Svěřenci trenéra Zdeňka Hummela vyhráli první čtvrtinu o tři body, ale domácí hnáni vpřed bouřlivou kulisou ještě do poločasu skóre otočili. Rostov předčil český tým hlavně v doskoku a hosté poznali, jak citelná je absence zraněného pivota Pelikána.

Ani šestibodová ztráta na začátku závěrečné desetiminutovky a zranění reprezentanta Hájka "Mlékaře" nezlomily. Český vicemistr dirigovaný skvělým americkým rozehrávačem Warrickem, který nastřílel 30 bodů, dokonce sto vteřin před koncem vyrovnal na 71:71 a v tu chvíli ho dělil jediný koš od postupu.

Hosté pak cítili křivdu, tvrdili, že závěr utkání výrazně ovlivnili rozhodčí. Když se Rostov znovu ujal vedení, nepotrestaný prý zůstal faul na Warricka, pokoušejícího se o trojku, a z následného protiútoku domácí odskočili na rozhodující rozdíl. Šestibodové manko už Mlékárna Kunín nestáhla.

Hosté byli i přes druhou porážku na své letošní vystoupení na evropské scéně hrdí. Svůj cíl prý už překročili, když nedávno vyhráli svoji konferenci. "Dvakrát jsme teď sice prohráli a nepostoupili mezi nejlepší čtyři, ale i tak jsme český basket reprezentovali dobře. Do posledních okamžiků jsme byli ve hře o semifinále. Nemáme se za co stydět," řekl trenér Zdeněk Hummel.

"Dřív jsme do Ruska jezdili vyplesklí a teď jsme s nimi sehráli dva naprosto rovnocenné zápasy. Bylo radostí sledovat, jak z nás byli nervózní," podotkl Hummel. Na rozhodčí se vymlouvat nechtěl.

"Sice Rostov na konci podrželi, ale nad tím brečet nesmíme. Těší mě hlavně to, že jsme v evropské konkurenci obstáli."
 

Rostov na Donu - Mlékárna Kunín 77:71 (21:24, 43:34, 60:54).
Body:
Lewis a Matthews po 16, Stevenson 14 - Warrick 30, Howard 11, Štec 10. Rozhodčí: Are (Est.), Rezhins (Fr.). Fauly: 22:24. Trojky: 9:6. Diváci: 1500.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž