Lukáš Kotas v dresu Pardubic

Lukáš Kotas v dresu Pardubic | foto: Michal Klíma, MAFRA

Křídelník Kotas pomohl k vítězství nad Rusy. V roli rozehrávače

  • 0
Obyčejně se pohybuje především na křídle. Teď ale musel Lukáš Kotas při absenci spoluhráčů Tomáše Tótha a Michala Čarneckého na rozehrávku. Na palubovce strávil 30 minut a svými dvanácti body přispěl k výhře ve 3. kole osmifinálové skupiny EuroChallenge nad ruským Nižním Novgorodem v poměru 87:80.

S výhrou asi panuje naprostá spokojenost.
Jednoznačně, je to naše první vítězství v osmifinálové skupině. Hrozně si toho ceníme, protože všichni tři soupeři jsou nesmírně silní. My jsme ale ve vítězství doufali. Po porážce s Fuenlabradou, což byl taky vyrovnaný zápas, jsme věřili, že to zlomíme. Konečně se nám povedla koncovka. Vedli jsme o pár bodíků a zvládli to.

Jak zásadní byl pro osud zápasu čtvrtý faul nejlepšího střelce soupeře Ignerského?
Všichni jsme viděli, že je to super hráč. V první půlce proměnil, co vystřelil, dělal nám obrovské problémy. Z jeho strany ale byla podle mě nedisciplinovanost, že si udělal velmi rychle tři fauly. Nám to pomohlo, jejich útočná síla rázem opadla. Na druhou stranu jsme ho ve druhé půli byli schopni díky Coreymu Muirheadovi mnohem lépe pokrýt.

Vy jste rovněž dohrával se čtyřmi fauly, měl jste to v tu chvíli v hlavě, že si musíte dávat pozor?
Moc jsem na to nemyslel, v koncovce člověk hraje, jak to jde. Máme na lavičce další lidi, kteří mohou případně zaskočit. Když pátý faul uděláte, tak ho prostě uděláte.

Musel jste alternovat na rozehrávce, protože standardní tvůrci hry chyběli...
Jsem rád za každou minutu na palubovce, takhle je ta situace ale komplikovaná i na trénincích, musíme se tam točit s Mauricem Hamptonem. Rotace je užší. Pár zápasů to vydržet jde, ale ne dlouho. Hrajeme ve vysokém tempu a limitovalo by nás to v budoucnu.

Postup ze skupiny zřejmě vede přes turecký Besiktas, který přijede za týden. Věříte si na něj?
My v Istanbulu odehráli poměrně slušný zápas, i když jejich klíčový nový rozehrávač tam tou dobou působil jen chvíli. Je to silný tým, mají výborné podkošové hráče. My si těchhle zápasů opravdu vážíme, protože je to obrovská zkušenost.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž