Momentka z utkání Pardubice - Opava (ilustrační foto)

Momentka z utkání Pardubice - Opava (ilustrační foto) | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Kouč basketbalistů Pardubic: Jakmile jsou Opavané volní, pálí

  • 0
Bude to bitva prosycená emocemi. Basketbalisté pardubické Beksy změří od 17 hodin síly s Opavou, tedy soupeřem, kterého díky vzájemným kláním v play-off v posledních letech na palubovce potkávají nejčastěji. A který si do Pardubic vždycky vozí pořádně hlučný kotel zuřivě mávající žlutomodrými vlajkami.

„S Opavou jsou to vždy velmi kvalitní zápasy, a tak bych chtěl pozvat všechny naše fanoušky do haly na Dašické,“ prohlásil asistent trenéra Pardubic Tomáš Bartošek.

Beksa v letošní sezoně proti Opavě ještě nehrála. Čerstvě za sebou má neúspěšné vystoupení ve FIBA Europe Cupu; na půdě kyperského Apoelu Nikósie podlehla 90:99. Nicméně i Slezané nedávno zaváhali, když doma nečekaně padli 81:89 s Kolínem.

Svitavy čelí rozparáděnému týmu z Kolína

Ostrava, Brno, Jindřichův Hradec, USK Praha, Děčín, Opava. Už šest soků v řadě dokázali „setnout“ kolínští basketbalisté a není proto divu, že kapitán svitavských Turů Tomáš Teplý, který se svým týmem v Kolíně nastoupí v sobotu od 17.45, před zápasem pro klubový web řekl: „Kolín je momentálně velmi silným soupeřem. Naposled porazil Opavu, což je pro ně výborný výsledek. Nečeká nás nic lehkého.“

Zatímco Kolínu se nyní skvěle daří a s bilancí 6 vítězství - 4 porážky je na šestém místě, Svitavy (2-8) j sou až desáté. Minule, už pod vedením nového trenérského dua Lubomír Růžička-Lukáš Pivoda, utrpěly doma debakl 82:96 od Prostějova.

„Musíme jít krok za krokem a zlepšovat naši hru. Všechno směřujeme do druhé poloviny soutěže, kde prostě potřebujeme uhrát víc zápasů. V té první se nám vůbec nedařilo,“ poznamenal Teplý.

Bartošek a spol. vědí, s kým mají co do činění, a proto před utkáním zůstávají nanejvýš ostražití.

„Opava hraje dlouho pohromadě, její hráči jsou velmi sehraní, dobře čtou obranu soupeře a volí pro sebe správná řešení,“ konstatoval Bartošek.

„Mají vysoké střelecké sebevědomí a okamžitě, jak jsou volní na perimetru, vystřelí za tři body. V mnoha zápasech mají více vystřelených trojek než pokusů za dva body,“ podotkl kouč.

Základním úkolem tedy bude nedopřát opavským snajprům čas na bezstarostné míření. Vedle toho bude třeba pohotově reagovat na změnu obrany, ke které Slezané často sahají.

„Musíme to číst a vytvářet si dobré pozice pro zakončení. A také být připraveni na agresivní obranu pick’n’rollu (varianta hry s uvolněním hráče za pomoci clony), protože Opava často využívá předskok a i zdvojení a nejen v těchto situacích nesmíme dělat jednoduché ztráty. Důležitým faktorem bude i obranný a útočný doskok, pod oběma koši musíme dominovat,“ nabádal Bartošek.

Příznivce Beksy potěší, že by měl nastoupit i top střelec týmu Dominez Burnett, který na Apoelu pro nemoc nehrál. Dušan Pandula a Lukáš Kotas zůstávají na marodce.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž