Český basketbalista Luboš Bartoň se prodírá kolem Stanislava Baldovského

Český basketbalista Luboš Bartoň se prodírá kolem Stanislava Baldovského (vlevo) a Romana Vida (vpravo) ze Slovenska. | foto: ČTK

Kdy bude nároďák komplet? Až si každý sáhne do svědomí, soudí Bartoň

  • 16
Jako jedna z mála českých hvězd Luboš Bartoň neodmítl pozvánku do basketbalové reprezentace a je blízko ke splnění své mise. Češi v evropské kvalifikaci ve středu v Děčíně porazili Slováky 76:69 a nakročili k celkovému vítězství ve skupině.

"I když zase o tolik nejde, pro mě je důležitá prestiž. Proti takovým soupeřům prostě musíme vyhrávat. Splnili jsme roli favorita, když nejsme v úplné sestavě. A já chci tento kvalifikační blok skončit s bilancí 6 výher - 0 porážek," odhodlaně říká Bartoň.

Jak se rodila čtvrtá česká kvalifikační výhra v řadě?
Na začátku to vypadalo jako jasná záležitost, hráli jsme dobře. Ale pak jsme polevili a Slováci dali pár trojek. Celkově jsme ale hráli dobře, i když to mohlo být lepší. Klidně jsme v poločase mohli vést o 25 bodů. Jenže jsme nedali třeba tři šoupáky. Ale bojovali jsme a uhráli to. Na druhou stranu se určitě dá říct, že můžeme hrát ještě lépe.

Jakou má český národní tým budoucnost?
Budoucnost může mít pouze ve chvíli, kdy budeme v plné sestavě. A to nejsme. Já se za nějakou velkou hvězdu nepovažuju, ono je to těžké být v nejlepší formě po dvouměsíční přestávce. Třeba Pavel Houška hraje mnohem lépe. Jsem tady proto, abych tomu dal nějakou hlavu a patu. Abych třeba i povzbudil nebo seřval, když je potřeba. Do budoucna potřebujeme hlavně mít lepší mančaft, ten nejsilnější možný. Teď je dobrá příležitost, aby dostali šanci ostatní kluci. Aby ukázali, jestli se bojí či nebojí, jestli jsou připraveni naskočit do zápasu.

Jak vám sedí pozice tmeliče?
Jsem v pohodě. Jsem tady suverénně nejstarší, mám toho odehráno habaděj. Když jsem na hřišti a kouč Budínský na lavičce, tak je to na mě, abych to tmelil. Když jde do tuhého, povzbudím i pokárám.

Co se musí stát, aby národní tým byl zase kompletní?
Každý si musí sáhnout do svědomí. To se musí stát.

Jak jste si užil návrat do Děčína, odkud jste vyrazil do světa?
Vždy je to příjemný. Bývá tu super atmosféra. A trochu nostalgie tady vždy cítím.

Už máte představu o vaší příští sezoně?
Mám ještě smlouvu ve Fuenlabradě, ale snažím se jít pryč, protože tam nejsou peníze. Odešla hromada hráčů, bude to dost zajímavé. Můj agent mi hledá nové angažmá, ale při nejhorším přijdu a začnu hrát. A pak uvidím.

Chtěl byste zůstat ve Španělsku, nebo jít jinam?
Preferoval bych Španělsko, ale teď je tam mizérie, ekonomika je na dně. Hromada týmů má stejné problémy jako Fuenlabrada. Nemůžu si zase tolik vybírat. Ale určitě bych chtěl někam, kde to má nějakou budoucnost. I třeba s malým platem. Ale budu vědět, že co je na papíře, to dostanu.

Návrat do Česka nezvažujete?
To se uvidí, ale myslím, že na to je ještě brzy. Dva tři roky můžu hrát někde v Evropě. Ale taky potřebuju být zdravý a poslední dva roky byly strašný.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž