LeBron James z Clevelandu Cavaliers na tiskové konferenci po vyřazení svého týmu z play-off NBA

LeBron James z Clevelandu Cavaliers na tiskové konferenci po vyřazení svého týmu z play-off NBA | foto: AP

Kam zamíří LeBron James? Hvězda NBA oznámí své rozhodnutí ve čtvrtek

  • 18
Všechny spekulace kolem LeBrona Jamese a jeho dalšího osudu by měly skončit ve čtvrtek večer v 21 hodin amerického východního času. Dvojnásobný MVP basketbalové NBA by měl ve speciálním pořadu oznámit své rozhodnutí.

Lidé z týmu kolem současné největší basketbalové hvězdy světa kontaktovali síť ESPN a požádali o povolení prodávat sponzorství na mimořádný hodinový pořad, který se bude vysílat mezi devátou a desátou hodinou večer, tedy mezi třetí a čtvrtou hodinou ranní v pátek středoevropského času.

James by během něj měl oznámit své rozhodnutí, které ale samozřejmě stále zůstává tajemstvím. Nejžádanější volný hráč letošního léta si v úterý založil účet na Twitteru a jeho první zprávu ("Ahoj, světe, opravdový Král James je tady) si přečetlo během prvních pár hodin téměř 170 tisíc lidí.

James tím následoval příklad Dwyanea Wadea a Chrise Boshe, kteří jsou spolu s ním hlavními taháky přestupového léta. Oba na Twitteru pravidelně uveřejňují zprávy o svém životě mimo palubovku.

James se během minulého týdne (od 1.července, kdy mají hráči dovoleno vyjednávat s tým) setkal se zástupci celkem šesti klubů - New Jersey Nets, New York Knicks, Miami Heat, Los Angeles Clippers, Cleveland Cavaliers a Chicago Bulls.

Ačkoli stále není jasné, k jaké variantě se přiklání, v posledních hodinách se objevila zpráva, že Toronto Raptors jsou ochotni připravit obchod "sign-and-trade", který by umožnil Chrisi Boshovi přestoupit do Clevelandu, a že se Boshe k tomuto kroku snaží přesvědčit sám James.

Bosh ovšem zatím přestup do Clevelandu odmítal, i když by se mu tím splnily jeho dva hlavní zájmy - hrát s Jamesem a získat šestiletý kontrakt na 125 milionů dolarů, který může dostat jen od svého vlastního týmu.

Pokud by jako volný hráč prostě jen podepsal smlouvu s jiným týmem, kontrakt by mohl být jen pětiletý (za necelých 100 milionů dolarů). Bosh prý sice chce hrát s Jamesem a chce od Raptors "sign-and-trade" obchod, ale pouze do Chicaga, Miami nebo New Jersey.

To situaci pochopitelně komplikuje. Miami nemá pro tento obchod hráče, o které by byl v Torontu zájem, takže trejd zřejmě nepřichází v úvahu. Chicago by se zřejmě muselo rozloučit s Joakimem Noahem, Nets s právě draftovaným Derrickem Favorsem.

Před několika desítkami minut se ale navíc objevila zpráva, podle níž hodlá Chris Bosh přestoupit do Miami, aby tam hrál po boku Dwyanea Wadea. Svůj úmysl prý mají oba hráči oznámit dokonce už během středy. Zda by se k nim teoreticky mohl připojit i James, o tom zatím není nic známo.

, pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž