Juniorky chtějí útočit ze zadních pozic

  • 11
Šibenik - Soubojem s nevyzpytatelným týmem Koreje vstoupí v pátek české basketbalistky do světového šampionátu hráček do 20 let. V chorvatském Šibeniku, rodišti tragicky zesnulého rozehrávače Dražena Petroviče, budou svěřenkyně Mariana Svobody chtít navázat na úspěch z před dvou let.

Tehdy v Brně dokázaly vyhrát světový šampionát juniorek.  Ale Češky na jihu Evropy představí takřka nový kádr.

Z týmu světových šampionek jsou v tom současném jen rozehrávačka Uhrová, křídelnice Brantlová a pivotky Rejchová s Maňákovou. Rovnou polovinu týmu tvoří hráčky, které před dvěma týdny ve Svitavách vybojovaly účast na evropském šampionátu do 20 let.

"Máme úplně nové družstvo a je potřeba dát ho do kupy. Ale podobně jsou na tom i ostatní. Těžko říci, co turnaj samotný přinese," přemýšlel trenér Svoboda. Za největší favoritky světového šampionátu považuje týmy Spojených států amerických a Austrálie. Odhadovat ambice českého týmu si zatím netroufá.

"My půjdeme zápas od zápasu a útočit budeme spíše ze zadních pozic," usmíval se český lodivod a pochvaloval si ideální zdravotní stav týmu.

Česká výprava přicestovala do dějiště šampionátu ve středu a dnes poprvé trénovala v místě konání šampionátu. První dojmy Svobody z pobytu v Chorvatsku nejsou pozitivní. "Je tady velké vedro, v hale to zatím spíš vypadá jako na staveništi a navíc tady jsou potíže s dopravou. Snad ty problémy do začátku šampionátu odpadnou," přál si Svoboda.

Hned v prvním duelu čeká jeho výběr velká neznámá - Korea. "Praktikuje typický asijský basket. Jejich nevýhodou asi bude výška, ale tento handicap nahrazují velkou rychlostí, agresivitou a dobrou střelbou trojek," popsal Svoboda herní styl Asiatek.

Podle něj bude na vstupu do turnaje hodně záležet. "Atmosféra v družstvu je zatím plná očekávání, vládne v něm i napětí, ale to je před začátkem turnaje normální. První zápas je pro pohodu mužstva vždycky velmi důležitý. My jen doufáme, že se nám první krok vydaří."

V základní skupině čeká českou reprezentaci celkem pět zápasů. Ze dvou šestičlenných skupin postoupí vždy čtyři nejlepší celky do čtvrtfinále, kde se "křížem" utkají vyřazovacím způsobem.

Sestava Česka
Rozehrávačky:
Michaela Uhrová,  Blanka Sedláčková, křídla: Tereza Brantlová, Kateřina Zohnová, Šárka Chocholatá, Zuzana Ondřejová, Veronika Vlková, pivotky: Petra Maňáková, Ilona Burgrová, Martina Rejchová, Petra Kulichová, Lenka Větrovcová.

Program české reprezentace v základní skupině
25. července, 12:00, Česko - Korea
26. července, 21:00, Česko - Chorvatsko
27. července, 18:45, Česko - Francie
29. července, 18:45, Česko - USA
30. července, 16:30, Česko - Brazílie

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž