Joel Embiid, kamerunský pivotmanský talent z Philadelphie

Joel Embiid, kamerunský pivotmanský talent z Philadelphie | foto: AP

Embiid má smlouvu na 148 milionů dolarů. Stačilo mu k tomu 31 zápasů

  • 2
Odehrál 31 zápasů v NBA. Na palubovce strávil celkem 787 minut. Ale tenhle malý úsek přesvědčil šéfy Philadelphia 76ers, že si Joel Embiid zasluhuje 148 milionů dolarů na dalších pět sezon.

Třiadvacetiletý rodák z kamerunské metropole Yaoundé tedy obdrží nejvyšší možnou sumu, jakou podle kolektivní smlouvy může dostat. Jeho nový kontrakt vstoupí v platnost za rok a potrvá do června 2023.

Že ve Filadelfii o extrémně talentovaného a jedinečně disponovaného sportovce budou stát i nadále, o tom nikdy nebylo sporu. 

Bossové řešili jedinou otázku: risknout to a zajistit Embiida do konce života stamilionovým kontraktem? Anebo zůstat při zdi a doufat, že se nová hvězda v případě nižší než nejvyšší nabídky neurazí.

Riskli to.

Ale neskočili do toho po hlavě, smlouva s Embiidem by totiž měla vcelku odpovědně obsahovat opatření pro případ dlouhodobějších zranění.

Výjimečný dlouhán má basketbalu v původním hlavním městě Spojených států navrátit lesk a navázat na ikony jako Wilt Chamberlain, Julius Erving a Allen Iverson.

Snad naplní modlitby všech fandů a on zůstane zdravý. Protože nic jiného než vlastní tělo Embiida zastavit nemůže.

Ovšem to tělo, to je velká překážka.

Přirozený talent s chromýma nohama

Původně měl Embiid do NBA nakročit v roce 2014, kdy si ho Sixers vybrali v draftu jako třetího v pořadí. Jenže již tehdy to byl vstup o holi, Afričan byl krátce po operaci zlomené kůstky v pravém chodidle.

A problémy s nohou se prohlubovaly, takže k premiéře v NBA mohl nastoupit až o dva roky později, než by si sám přál.

Ale okamžitě zazářil. Jeho nasazení do zápasů sice bedlivě monitorují lékaři a čas na palubovce mu omezili pod 30 minut na utkání (nastoupil v průměru na pouhých 25,4 minuty), Embiid dával přes 20 bodů na zápas, přidával skoro osm doskoků a 2,5 bloku. 

Na obou stranách palubovky hrál tak, jak se o moderního pivota očekává. Navíc se stal miláčkem davů. Vtipný společník i zajímavý přispěvatel na sociální sítě.

Filadelfii měl u nohou. A nejen ji, protože mu chybělo jen minimum, aby se dostal do zahajovací sestavy Východu v Utkání hvězd NBA. Na nováčka dost dobrá práce.

„S ním je to jako s těmi chlápky, co slyší písničku a hned ji dovedou zahrát,“ chválí pohybové umění své hvězdy trenér Brett Brown. 

Manažeři ze Sixers zase dávají příjmení Embiid do jedné věty s termíny jako „pilíř našeho klubu i města“, „jedinečný talent“, „vzácné spojení ofenzivního i defenzivního nasazení“. 

10.října 2017 v 18:18, příspěvek archivován: 10.října 2017 v 20:56

#sixers officially announce the Joel Embiid extension. Here's quotes from Joshua Harris, David Blitzer, and Bryan Colangelo: https://t.co/GP4ry8TQPQ

A něco na tom bude, vždyť Embiid přešel k basketu od volejbalu až v patnácti a čtyři roky nato byl pro NBA kandidátem na první pozici v draftu. Není to jen v 213 centimetrech, do kterých Joel Embiid narostl. 

Jenže pak jsou tu jeho chatrné končetiny. Přestože hrál ve své první sezoně málo a přestože ho trenér v některých zápasech nechal odpočívat úplně, v únoru si natrhl meniskus v levé noze. Konvenční léčba nestačila, Embiid musel na artroskopickou operaci.

Takže konec sezony a půlroční rehabilitace.

Teď se Embiid vrací k plnému tréninku a brzy se snad objeví také na palubovce. Snad to tentokrát bude na víc než jen 31 zápasů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž