Pavel Miloš (vlevo) v dresu Pardubic inkasuje úder od Davida Machače z Kolína

Pavel Miloš (vlevo) v dresu Pardubic inkasuje úder od Davida Machače z Kolína | foto: Michal Klíma, MAFRA

Je zpátky. Basketbalový střelec Miloš vede nad těžkou nemocí 1:0

  • 3
Snad vše klapne a hráč sám i pardubičtí fanoušci se v sobotu proti USK Praha konečně dočkají. Nejlepší trojkař české ligy Pavel Miloš, úspěšně válčící s nevyléčitelnou roztroušenou sklerózou, hlásí: "Měl bych být trenérovi k dispozici, všechno probíhá podle plánu."

Sobotní datum 15. ledna si začátkem prosince stanovil jako možný čas návratu. Zdá se tedy, že svoje předsevzetí naplní.

"Vrátily se mu jeho herní instinkty, pokud to jenom trochu půjde, pošlu ho na hřiště," přisvědčil trenér aktuálně čtvrtého celku Mattoni NBL Jan Slowiak, který přirozeně vidí větší využití Miloše zejména na útočné polovině.

Hráč má za sebou dva týdny ostrého tréninku a přiznává, že to bylo hodně náročné. "Trochu se peru s únavou. Přece jen jsem osm měsíců nehrál," uvedl Miloš.

Pražský USK je posledním týmem, proti kterému v loňské sezoně nastoupil. "Je to náhoda. Beru to tak, že pokračuji tam, kde jsem skončil. Mohlo by mi to pomoci," soudil Miloš, jenž patřil minulé úterý v přípravném zápase proti Hradci Králové k nejlepším střelcům týmu.

USK je v tuto chvíli devátý, Pardubice v současné síle by jej tak jako v Praze měly zadupat do země. "Nikoho ale nelze podceňovat.

My si budeme chtít vybudovat dostatečný náskok hned na začátku a hrát svoji hru, nic nevymýšlet," povídal Miloš.

Premiéra proti Pražanům

V posledním kole měli Pražané volný los. Pardubice sehrály fantastický duel doma se silným Prostějovem, v němž nakonec podlehly 81:83. Budou rozehranější.

"Mohla by to pro nás být výhoda. Věřím, že kluci navážou na výborný výkon s Prostějovem," doufal Miloš, kterému udělala čerstvě radost anketa probasket.cz o nejlepší pětku Mattoni NBL za poslední desetiletí.

Byl do ní vybrán společně s nymburskými basketbalisty Sokolovským a Bendou, jejich někdejším spoluhráčem Slovákem Rančíkem, a rozehrávačem Děčína Sandersem.

"Vždycky je pocta být uváděn mezi takovými hráči. Mám z toho skvělý pocit, je to ocenění toho, že člověk něco dělá dobře," svěřil se Miloš.

Fanklub pardubické "Beksy", který na střelce nezapomínal ani v době, kdy se ztratil z palubovek, a skandoval jeho jméno, mu chystá v souvislosti s návratem uvítání.

Trenér Slowiak se domnívá, že se první vzájemné utkání, které Východočeši vyhráli 92:63, opakovat nebude. "Nehráli tehdy proti nám Slavík, Klimeš ani Bjegovič, naše převaha pod košem nebude tak zřejmá," řekl.

USK prý nemá v Pardubicích co tratit, a tak by mohl hrát uvolněně. "Naším úkolem bude hráčům soupeře co nejdřív ukázat, že se v Pardubicích koše dávají těžko," naznačil Slowiak.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon