Veselý vládl derby a je nejužitečnějším hráčem euroligového kola

  • 0
Jak dojde na derby, dostane se Jan Veselý do transu. Je těžké ho zastavit. A tak je pro něj jen dobře, že hraje basketbal za Fenerbahce. Prestižních zápasů si totiž užije víc než dost: Istanbul má v Eurolize čtyři zástupce, v turecké nejvyšší soutěži dokonce sedm.

V předchozích týdnech nesměroval český reprezentant Veselý své emoce při derby utkáních tím nejlepším směrem. Nechal se vyloučit proti Darüssaface a málem se popral během duelu s Anadolu Efes.

Ve 20. kole Euroligy jeho tým ve čtvrtek uvítal pro změnu Galatasaray. A bylo z toho parádní Veselého představení.

Po vítězství 85:80 byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem celého kola. Přes jeho 30 bodů v užitečnosti se žádný z hráčů nedostal.

Základ k takovému číslu položil pivot Veselý 20bodovým večerem, když proměnil osm ze svých devíti střel z pole, pomohl si i dvěma parádními smečemi. Přidal také sedm doskoků či dva zisky.

A ještě byl celkem devětkrát faulován, naposledy při závěrečné akci Galatasaraye, která ještě mohla změnit výsledek. Čecha v týmu Fenerbahce soupeři popichovali, strkali do něj. Možná se pokoušeli probudit jeho horkou krev. Ale potrestali jenom sami sebe.

Veselý je nejužitečnějším hráčem kola v Eurolize podruhé v kariéře. Poprvé se mu to podařilo loni na konci ledna. Tehdy se ale musel o ocenění podělil s řeckým kolosem Jannisem Burusisem. Tentokrát se raduje sám.

V minulém týdnu ho na dálku naháněli především Kanaďan Khem Birch z Panathinaikosu Atény (15 bodů a 14 doskoků) a Francouz Thomas Heurtel z Anadolu Efes Istanbul (24 bodů a čtyři asistence).

A blízko byl i další český reprezentant Blake Schilb z Galatasaraye, který po vzájemném souboji s Veselým skončil na užitečnosti 24 (21 bodů, sedm asistencí či dva zisky).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž