James Harden se rozcvičuje před zápasem Brooklynu proti Milwaukee.

James Harden se rozcvičuje před zápasem Brooklynu proti Milwaukee. | foto: AP

Hardenův přerod. Ze sobeckého buřta je zase rekordman NBA

  • 23
Ta proměna až připomíná kouzelnický trik, protože je hned trojí. Herní, duševní i fyzická. „Už jsme dospělí. Víme, co chceme,“ řekl James Harden. Ve druhém duelu za Brooklyn Nets si připsal 34 bodů a 12 asistencí - třicítku a desítku překonal i v premiéře, čímž změnil historii basketbalové NBA; tak dobře ve dvou zásadních statistikách dosud nikdo v novém klubu nezačal.

Tolik první změna.

Harden předvedl v brooklynské premiéře triple double, i Durant exceloval

Druhá? Množství přihrávek, jimiž vousatá superstar krmila spoluhráče, rozhodně nepřipomíná sportovního krkouna, navíc vedlo k výhrám. A třetí? Jak to říct kulantně - ještě nedávno vypadal Harden jako melanéský náčelník po týdenní hostině, nyní má opět statnou figuru. Nápovědou je, že relativně rychle dokázal dost shodit třeba loni v létě, dle svých slov díky drsnému kardiotréninku.

Pozoruhodné. Unikátní!

Než se zrodila největší výměna sezony, platil Harden v Houston Rockets za otráveného, sobeckého a obtloustlého spoluhráče, který už ostatním vyloženě leze krkem. Měl jediné přání: zmizet. Roztruboval to, kde mohl.

James Harden (13) z Houstonu je rozhozený v zápase s LA Lakers.
James Harden už ví, že jeho Houstonu konči sezona.

James Harden neprožíval v posledních měsících v dresu Houstonu zrovna šťastné období.

Podle zprávy The Athletic se dokonce těsně předtím, než na trejd došlo, sešly osobnosti týmu a Hardena solidně „grilovaly“ hvězdy John Wall či DeMarcus Cousins. Pak se bez jakéhokoli tréninku přiřadil k týmu Nets a počíná si... Jako nejlepší verze Jamese Hardena.

„Vlastně nemůžu říct, že bych byl překvapený,“ přiznal Steve Nash, brooklynský kouč a bývalý výtečný hráč. „Na první duely byly jeho kousky neuvěřitelné, a to pořád není ještě v nejlepší kondici.“

Harden znovu táhl basketbalisty Brooklynu za výhrou a přepisoval historii

S Hardenovou proměnou se mění i krajina favoritů NBA. Brooklyn má v kádru geniálního Kevina Duranta, rozehrávačské eso Kyrieho Irvinga (toho času marodícího), výborného trojkaře Joea Harrise – a teď Hardena, naprostý střelecký unikát, nejužitečnějšího borce ligy za rok 2018. Tento mix začíná připomínat slavnou éru supermanů z Golden State Warriors a zbystřit museli i úřadující šampioni Los Angeles Lakers s božskou dvojicí LeBron James, Anthony Davis.

„Takové množství talentu je vzrušující,“ vyznal se Harris.

Říkejme tomu vykoupení z věznice Houston: Harden se zasekl herně i mentálně, což u svéráze schopného utratit ve stripklubu za jeden večer milion dolarů (za což tam pak u stropu slavnostně vyvěsili jeho dres) nebyl první a nejspíš ani poslední exces. Kromě této vášně je Harden posedlý touhou vítězit, zatím hrál jediné finále v roce 2012. Jelikož si usmyslel, že v Houstonu to nebude možné, rozjela se sága o rozměrech sportovní telenovely.

Brooklyn přijal roli zamilovaného chlapa, co kvůli lásce vysype poslední drobné, do Houstonu poslal kromě talentů i čtyři volby v prvním kole draftu! „Což je v NBA ta nejlepší měna,“ chválil si generální manažer Rockets Rafael Stone.

Zároveň teď vše, divokým vášním navzdory, působí málem jako sňatek z rozumu. Houstonu se přestavba bude najednou provádět mnohem snadněji, z Brooklynu je zase spolufavorit NBA. Jen vydržet. Nadějně působí zvlášť to, jak duo Harden-Durant okamžitě oprášilo spolupráci z Oklahoma City. „Tehdy jsme byli mladí, teď už nepotřebujeme zuřivě běhat a pořád jen smečovat. Kevin je navíc jeden z nejlepších hráčů, co se kdy dotknul basketbalového míče,“ řekl Harden.

Do této množiny patří i on sám. A tak se nedá vyloučit ještě jedna proměna – z uchazeče v šampiona.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž