Geofin čeká v domácí premiéře Nymburk

Praha - Hned dva opravdové taháky nabídne fanouškům dnešní 3. kolo Mattoni NBL. Nový Jičín přivítá v letošní domácí premiéře obhájce titulu z Nymburka a Děčín hostí v netradičním večerním čase (20.20) před televizními kamerami basketbalisty Prostějova. O první vítězství bude usilovat nováček z Kolína v souboji s Libercem.

NH Ostrava - A Plus OHL-ŽS Brno
(10. 10. v 17.30)

Ostravané nedokázali v sobotním 2. kole navázat na předchozí perfektní výkon z Nymburka a na prostějovské palubovce podlehli po jednoznačném průběhu rozdílem čtyřiadvaceti bodů. Dnes je čeká letošní domácí premiéra, ve které přivítají brněnský A Plus. Svěřenci trenéra Zdeňka Hummla bodovali v obou dosavadních zápasech naplno, avšak nyní mají před sebou náročnou série pěti zápasů proti týmům, které aspirují na pozice v horní polovině tabulky.

Postupně se utkají s Ostravou, Děčínem, Novým Jičínem, Nymburkem a Prostějovem. "V dané situaci je pro nás každý zápas těžký a v nadcházejících utkáních shodně a jednoznačně drží trumfy soupeři," myslí si Hummel. "S Novým Jičínem jsme dvakrát hráli v rámci přípravy na ligu a i když důraz v podkošových soubojích potvrzoval přednosti opor Geofinu, debaklům jsme unikli. Doufám, že nám ani v příštích kolech nebude svazovat ruce přílišný respekt. Role favoritů však jasně patří soupeřům."

Podle brněnského kouče to v plné míře platí i o Ostravě. "V Nymburku senzačně sahala po výhře, zatímco v Prostějově měla k podobnému výkonu daleko. Ve středu však hraje poprvé doma a tam jakoby se její výkony vždy ještě násobily," všiml si Hummel. "V už tak zdatném kádru znamenají posily Stuchlý a Ofoegbu velkou sílu, které bude hodně těžké vzdorovat, ale mohu jen poznamenat, že nemáme co ztratit."

Geofin Nový Jičín - ČEZ Basketball Nymburk
(10. 10. v 17.30)

Hit kola nabídne duel dvou týmů, které si zatím udržely neporazitelnost. Zatímco Nový Jičín dvakrát naplno bodoval na severu Čech - v Děčíně i v Ústí n. L. - a dnes jej tedy čeká premiéra před vlastními fanoušky, Nymburk zvládl dva dramatické souboje ve své hale a poprvé v letošní sezoně vyráží na hřiště svého soupeře. Hosté se opět budou muset obejít bez svého lídra Radoslava Rančíka, avšak v kompletní sestavě nejspíš nenastoupí ani Geofin.

Zranění totiž s největší pravděpodobností vyřadí ze hry Marka Štece. "Přípravu na tento zápas jsme zahájili již v neděli večerním tréninkem, kterého se ale Marek nezúčastnil. Má natažený mezižeberní sval a jeho start je málo pravděpodobný," uvedl vedoucí novojičínského družstva Milan Dvořák.

Novojičínští jsou přesvědčeni o tom, že navzdory tomuto citelnému oslabení mohou v souboji s obhájcem titulu uspět. "Je nám jasná síla soupeře, ale papírový favorit nemusí být vždy tím reálným favoritem. Pokusíme se Nymburk porazit," prohlásil trenér Zbyněk Choleva. "Předpokladem toho je kolektivní výkon a precizní obrana."

Kapitán David Hájek věří, že šlágr kola přiláká do hlediště co nejvíce fanoušků. "Jsme rádi, že v prvním zápase na domácí půdě můžeme přivítat mistra ligy," řekl Hájek. "Kvalita soupeře plus naše dvě výhry určitě přilákají na tribuny naší haly velký počet fanoušků a oba týmy se jim hned na začátku sezony odvděčí kvalitním basketbalem."

Nymburský kouč Muli Katzurin předpokládá, že jeho výběr čeká další velice těžký herní test. "Zápasy s Novým Jičínem jsou vždycky velmi zajímavé, na jeho palubovce i dost napínavé. Od začátku sezony se hrála dvě utkání a jeden z těch úspěšných týmů se dvěma výhrami je i Nový Jičín, který posílil svou soupisku kvalitními hráči a má silný tým. Dle mého očekávání to bude mnohem těžší zápas než ty dva předchozí."

USK Praha - Synthesia Pardubice
(10. 10. v 17.30)

Vysokoškoláci nevstoupili do nového ročníku Mattoni NBL právě nejlépe. Nečekala se hlavně jejich domácí porážka s oslabeným A Plus Brno. Naopak Synthesia obě dosavadní střetnutí ve své aréně zvládla a podle předpokladů má po dvou kolech plný počet čtyř bodů.

"Pardubice odstartovaly novou sezonu velmi dobře. Zatím se prezentují vyváženým zakončováním ze všech pozic s velmi vysokou procentuální úspěšností," všiml si Kenneth Scalabroni, kouč USK. "Zakončují z velmi krátké vzdálenosti od koše jak v postupném útoku, tak v přechodové fázi z protiútoku."

Oba soupeři se utkali v přípravě na novou sezonu, úspěšnější byly Pardubice. "V přípravě náš tým odehrál jediný zápas proti českému týmu a bylo to právě proti Pardubicím. V tomto utkání jsme byli jasně poraženi," řekl dále Scalabroni. "Cestou k vítězství je sebevědomější a odvážnější projev všech hráčů. Po dvou ztracených utkáních sice právě tohle u našich hráčů postrádám, ale na druhou stranu se již všichni těší na výzvu bojovat o naše první vítězství právě v utkání s Pardubicemi."

BC Kolín - Kondoři Liberec
(10. 10. v 17.45)

Nováček soutěže zatím na své první vítězství v Mattoni NBL stále čeká. V prvních dvou duelech ho zdobily povedené začátky: v domácím střetnutí s Prostějovem vedl 12:2, ve druhém kole v Brně pak 18:11. Ani jednou však nedokázal dovést své snažení do úspěšného konce, na rozdíl od Liberce, který vyhrál jak v Sadské, tak i nad USK Praha.

"Liberec má na kontě dvě výhry a svou pozici bude chtít jistě potvrdit i u nás," myslí si Miroslav Sodoma, trenér BC Kolín. "V loňské sezoně postoupil do play-off a myslím si, že letos pomýšlí na ještě lepší umístění. Liberecký kádr je velmi vyrovnaný, k oporám patří reprezentant Lukáš Kraus a výborný střelec Jiří Černošek. Oběma se v úvodních dvou zápasech střelecky velmi dařilo. Soupeř hraje rychle a důrazně, budeme se muset vypořádat s jeho dobrou obranou. Nesmíme si nechat vnutit jeho styl hry."

To samé si myslí i rozehrávač Jakub Velenský. "Hrajeme doma a měli bychom hrát podobný styl, jako proti Prostějovu, kdy byla škoda, že jsme odešli v závěru. Síla Liberce je především ve vyrovnanosti týmu. Jsou velmi silní na pozici křídla, kde hrají tři hráči ze širšího reprezentačního výběru, kteří Liberec bodově táhnou. Musíme začít v obraně, vyrovnat se jim v nasazení a přestřílet je."

BK Sadská - BK Ústí n. L.
(10. 10. v 18 hodin)

Pro oba týmy je to první skutečně hodně důležitý zápas v této sezoně. V loňském ročníku se utkaly již v prvním kole, kdy Ústí dokázalo na půdě svého protivníka vyhrát. Stejný výsledek by hosté jistě brali i tentokrát. "Čeká nás těžký zápas, ve kterém se utkáme se soupeřem, kterého jsme v přípravě porazili a bylo by dobré toto vítězství zopakovat," podotkl ústecký křídelník Zdeněk Hanzlík, jenž v minulé sezoně hájil barvy Sadské. "Domácí ale budou chtít také zvítězit, a proto očekávám vyrovnaný zápas, který by se mohl rozhodnout až v závěru."

BK Děčín - BK Prostějov
(10. 10. ve 20.20)

Zatímco Orli zřejmě již v dnešním duelu představí svou novou posilu Matta Sylvestera, který je v Prostějově na dvouměsíčním try-outu, Děčín se musí vyrovnávat s nepříjemnou ztrátou. Na začátku týdne se totiž na tréninku zranil křídelník Pavel Prach, a trenér Budínský se tak dostal do velice složité situace, neboť z klasických křídel má momentálně k dispozici pouze Pavla Miloše.

"Čeká nás další těžké utkání s atraktivním soupeřem. Prostějov má vyváženou sílu na všech postech, má nejen zkušené a ostřílené hráče, ale také dravé mládí. My budeme rozhodně chtít odevzdat co nejlepší výkon a pokusit se využít domácího prostředí," poznamenal Pavel Budínský.

Generální manažer děčínského klubu Pavel Stara upozornil na skutečnost, že Prostějov přijede na sever Čech povzbuzen dvěma výhrami v úvodních dvou kolech. "Soupeř udělal před sezonou mnoho změn, nejvýraznější posilou je rozehrávač Ames, který by měl být lídrem. Na rozdíl od nás má již dvě výhry, a to má určitě vliv na jeho sebevědomí a psychiku," míní Stara.

"Prostějov předvádí velmi kolektivní a agresivní basketbal. Určitě patří k favoritům ligy a je tedy jasné, že nás opět čeká výborný a těžký soupeř. My však pevně věříme, že jsme schopni v domácím prostředí s podporou našich fanoušků toto těžké utkání zvládnout a slavit první výhru v sezoně. Výkonnost jde nahoru a hráči by měli být z tohoto pohledu v klidu. I přes pozdní začátek věříme, že nás naši fanoušci přijdou podpořit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž