Alyssa Thomasová (25) z USK Praha střílí přes Cecilii  Zandalasiniovou z...

Alyssa Thomasová (25) z USK Praha střílí přes Cecilii Zandalasiniovou z Fenerbahce. | foto: FIBA / ZVVZ USK Praha / Luděk Šipla

Basketbalistky USK čeká v Istanbulu druhá bitva o semifinále Euroligy

  • 0
Basketbalistky USK Praha odehrají v pátek na palubovce Fenerbahce Istanbul druhé čtvrtfinálové utkání Euroligy. A pokud český mistr naváže na jednoznačné vítězství 76:54 z domácího zápasu, představí se po dvou letech opět v semifinále.

USK nedal v úvodním duelu soupeři šanci a v průběhu utkání vedl až o 28 bodů. Podle trenérky Natálie Hejkové předvedly hráčky zejména v prvním poločase dokonalý výkon, ale pokud chtějí pomýšlet na postup na závěrečný turnaj pro čtyři nejlepší týmy soutěže, musí ho zopakovat i v Istanbulu.

„V Turecku nás čeká jiná hra soupeře, který v Praze nehrál dobře a k ničemu jsme ho nepustily. To se ale nemusí opakovat a uvidíme, jak se nám podaří bránit, protože obrana je základ pro rychlý basketbal, který nám sedí,“ uvedla Hejková. „Pořád je to jen 1:0 a to budu také hráčkám zdůrazňovat,“ dodala.

Těžké utkání očekává i Kateřina Elhotová, která byla s 15 body nejlepší střelkyní USK v úvodním utkání. „Jejich fanoušci to dokážou hodně vybláznit, plus my budeme po cestování, což organismus taky trochu ovlivní. Ale doufám, že i tam dokážeme vyhrát,“ prohlásila.

Pražanky nad Fenerbahce vyhrály po třech zápasech. Naposledy se jim podařilo tureckého soupeře porazit před čtyřmi lety v semifinále a následně celou Evropskou ligu ovládly. Tehdy jim k tomu pomohla i česká reprezentantka Kia Vaughnová, která nyní působí právě v istanbulském týmu.

V následujících dvou sezonách po titulu skončil USK vždy v semifinále a nezvládl poté ani zápasy o třetí místo. V minulém ročníku vypadly Pražanky ve čtvrtfinále.

Páteční zápas začne v 17:30, případné třetí utkání by se uskutečnilo 13. března v pražské hale Královka. Vítěz duelu mezi USK a Fenerbahce narazí v semifinále na lepšího z dvojice Dynamo Kursk - Polkowice. Zbývající čtvrtfinálové dvojice tvoří Jekatěrinburg - Riga a Šoproň - Bourges.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž