Alexej Šved (vpravo) z CSKA Moskva obchází Mariala Shayoka z Fenerbahce.

Alexej Šved (vpravo) z CSKA Moskva obchází Mariala Shayoka z Fenerbahce. | foto: Euroleague.net

Euroliga bude bez ruských týmů. Vrací se Partizan i Virtus Boloňa

  • 1
Euroliga basketbalistů se bude hrát bez ruských týmů. Vedení elitní klubové soutěže rozhodlo o jejich vyloučení z ročníku 2022/23 v souvislosti s pokračující invazí ruských vojsk na Ukrajinu. V minulé sezoně startovaly v osmnáctičlenné soutěži CSKA Moskva, Zenit Petrohrad a Unics Kazaň.

Ruské kluby vedení soutěže na konci února suspendovalo, později vyřadilo a jejich výsledky anulovalo.

Euroliga označila za důvod suspendace potíže, které v době trvání válečného konfliktu přinášejí účastníkům soutěže zápasy proti celkům z Ruska. „Zahrnuje to omezení a zastavení letecké dopravy nebo omezování udělování víz ruským rezidentům,“ uvedlo vedení soutěže.

Rozhodnutí podle Euroligy rovněž reflektuje opatření přijatá dalšími sportovními organizacemi, jako jsou Mezinárodní olympijský výbor, basketbalová federace FIBA či fotbalová UEFA.

„Členové Výkonné rady také mají za to, že nejvyšší prioritou je ochrana integrity a regulérnosti soutěže a bezpečnost všech aktérů,“ uvedla Euroliga.

V seznamu účastníků ročníku 2022/23 jsou novými týmy oproti minulé sezoně Partizan Bělehrad, Valencie a Virtus Boloňa. Vyloučení ruských celků se týká i druhé nejvyšší soutěže řízené společností ECA (Euroleague Commercial Assets) EuroCupu, který v minulé sezoně do vyřazení hrál Lokomotiv Kubáň Krasnodar.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž