Český křídelník David Jelínek (v bílém dresu) proniká k italskému koši.

Český křídelník David Jelínek (v bílém dresu) proniká k italskému koši. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Snad si mě fanoušci oblíbí, přeje si Jelínek po přestupu do Turecka

  • 10
Teď už je český basketbalista David Jelínek v tureckém městě Edirne a sžívá se s tamním klubem. Těsně před svým odjezdem za novým angažmá promluvil o svých očekáváních po přestupu z Joventutu Badalona.

"Bude to velká změna. Jiná země, jiná liga, nový tým a nový trenér," uvědomuje si dvaadvacetileté křídlo po pěti letech strávených ve Španělsku. "Doufám, že mi to v kariéře pomůže dopředu."

Stěhování zvolil Jelínek proto, že turecká nabídka byla tou nejlepší mezi třemi konkrétními. A v plánech má pozvednout tým z loňského 14. místa v lize. "Asi nebudeme v nejvyšších pozicích, ale určitě budeme bojovat o play-off," věří.

Ze spoluhráčů zatím nejlépe poznal Arťoma Parachovského, běloruský pivot totiž nastupoval proti Čechům v právě završené kvalifikaci o mistrovství Evropy. "U něj vím, co mohu čekat. Ostatní poznám, až si s nimi zatrénuju a zahraju," vysvětluje brněnský rodák, proč se mu obtížně odhaduje, jakou dostane roli.

Možná tím vůbec nejzásadnějším pro "přežití" v Turecku bude přízeň fanoušků. "Snad si mě oblíbí a bude to všechno dobrý," přál by si. "Slyšel jsem, že tam je rachot."

Úkoly vyřešit si pozici ve svém vlastním klubu a získat si diváky má teprve před sebou, o sílu a věhlas soupeřů a finanční přínos se 194 centimetrů vysoký křídelník bát nemusí.

Vezměme to popořadě. 

Turecko, konkrétně Istanbul, disponuje hned čtyřmi velkokluby - Galatasarayem, Fenerbahce, Besiktasem a Anadolu Efes. Velkými rozpočty však mává většina celků v lize.

Výsledkem jsou nabušené kádry. Jelínka čekají souboje s Ömerem Onanem, Bo McCalebbem, Henrym Domercantem, Sinanem Gülerem, Keremem Tunčerim, Jordanem Farmarem, Sašou Vujačičem... "To je samozřejmě výzva, ale hrál jsem proti Navarrovi, který v Evropě patří mezi nejlepší," nehodlá se Jelínek zaleknout.

Napadá ho také myšlenka, že by je časem vystřídal? "To by bylo nádherné zahrát si v takové velké hale," nadchnul se Jelínek. Ale jako šanci ukázat se istanbulským gigantům své působení v Edirne nebere. "Když už se pochybujete ve Španělsku, Itálii, Turecku, Řecku a hrajete dobře, pak si vás takové kluby určitě všimnou," vysvětluje.

A teď ty turecké peníze. "Polepšil jsem si oproti loňsku, není to ale nic extrémního. Do výše jsem se zatím nevystřelil," prozradil Jelínek. Neobává se ani toho, že by klub nedodržel závazky: "V posledních pár letech tu peníze doopravdy jsou. Myslím, že se nenaskytnou problémy."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž