Basketbalistky Trutnova a K. Varů

Basketbalistky Trutnova a K. Varů - Trutnovská basketbalistka Blanka Petrovická (v bílém)v souboji s karlovarskou Michaelou Ábelovou. | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Český basketbal získal nové finance

  • 5
Praha - Česká basketbalová federace na středeční tiskové konferenci oznámila jména nových partnerů. Pro ŽBL se jím stala společnost Trocal, jejíž název ponese od nového ročníku i nejvyšší soutěž. Mužská reprezentace získala nového generálního partnera ve společnosti ČEZ. Ten se společně s RWE bude starat i o ženský výběr.

Ženská basketbalová liga byla ve velkých kolektivních sportech zřejmě jedinou soutěží, která neměla svého generálního partnera. To samozřejmě vedení ČBF nenechávalo v klidu. Znáte to: financí není nikdy dost.

"Naším dlouhodobým cílem bylo přivést do ženského basketbalu stejného partnera, jako má NBL," vysvětlil místopředseda ČBF Jiří Hamza. Letos se cíl konečně podařilo naplnit, zatím roční smlouvu podepsala společnost Trocal.

"Po mnoha letech máme konečně partnera pro ženský basketbal," oddechl si Hamza. "Je to další skvělá vizitka pro tento sport. Vždyť stále jsme úřadujícími mistry Evropy, donedávna jsme měli i nejlepší klubový tým v Evropě."

Ženský basket do televize

Příspěvek společnosti Trocal bude v prvním období směřovat především k větší medializaci ženského basketbalu. Vždyť zatím ani není jasné, zda se bude vysílat finále ligy!

"V tom jsme zaspali," připouští Hamza. "Situace není ideální, s ČT ještě jednáme, ale porovnání s mužským basketem není možné, to si musíme přiznat. Vždyť letos bude na obrazovkách padesát osm zápasů z Mattoni NBL..."

Nic na kritice do vlastních řad nemění ani skutečnost, že letos vysílala televize z ženského sportu pouze dvě utkání volejbalu. Plán medializace hovoří o tom, že v příštím ročníku by se mělo na obrazovkách televize objevit čtrnáct až dvacet utkání ŽBL v přímém přenosu.

"Ve smlouvě je počítáno i s příspěvkem klubům," dodává Hamza. "Pro Gambrinus Brno a USK Praha to bude sice asi částka symbolická, ale pro ostatní kluby bude určitě zajímavá.

Energie pro reprezentace

Stejně jako ostatní svazy, i basketbalisté se potýkají se snižujícími se příspěvky od ČSTV. Přesto je ČBF soběstačná a výpadky v platbách dokáže ustát.

"Jsou to problémy, které jsme při vstupu do našich funkcí neočekávali," popisuje Hamza. "Musíme se s tím vyrovnat a vstup dalších partnerů do basketbalu dokazuje, že se nám to daří."

Kromě ženské ligy totiž ČBF zajistil rovněž partnery pro oba první reprezentační výběry. Generálním partnerem mužské reprezentace a hlavním partnerem ženské reprezentace se stala společnost ČEZ. Generálním partnerem ženského výběru se současně stala společnost RWE.

"Jedná se o dvě společnosti, které dodávají energii," řekl předseda ČBF Zdeněk Zajíček. "A my pevně doufáme, že ji přinesou i našim výběrům."

"Díky novým partnerům máme prodány veškeré marketingové produkty, které nabízíme," s uspokojením konstatoval Jiří Hamza.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž