Jelena Škerovičová v dresu černohorské reprezentace.

Jelena Škerovičová v dresu černohorské reprezentace. | foto: FIBA Europe

Basketbalistky rozehrají ME klíčovým zápasem. Vyzvou Černou Horu

  • 4
České basketbalistky čeká hned na úvod mistrovství Evropy křest ohněm. Ve čtvrtek vstoupí do turnaje možná klíčovým zápasem skupiny A s Černou Horou, který naznačí jejich možnosti.

Pokud ho vyhrají, udělají důležitý krok za postupem do osmifinálové skupiny, zvýší si sebevědomí a získají výhodu do dalších bojů. V případě porážky se dostanou pod tlak.

Právě Černá Hora je spolu s Francií a Českem favoritem na tři postupová místa ze skupiny A. Ukrajina a domácí Rumunsko však budou chtít papírovými předpoklady zamíchat, proto je důležité zvládnout vstup do turnaje. Ale basketbalistky očekávají, že proti týmu z Balkánu to bude velmi těžké.

„Je to hrozně těžký soupeř na začátek. Vždy na turnajích mají dobré začátky, porážejí favority a jejich výkonnost klesá až v závěru, jelikož mají užší rotaci,“ řekl Ivan Beneš, asistent trenéra Lubora Blažka, který má na starosti skauting soupeře.

„Agenti zapracovali. Zápasů jsme měli dostatečné množství, takže jsme měli z čeho čerpat. Hrají svůj typický basketbal založený na individuálních činnostech. Od loňska navíc výrazně zlepšily obranu a doplnily tým o americkou pivotku Angeliku Robinsonovou,“ uvedl Beneš.

Právě udělení občanství Robinsonové by mělo výrazně zvýšit ambice Černohorek. Získaly tím totiž 198 centimetrů vysokou pivotku se zkušenostmi z Euroligy v dresu Salamanky a eliminovaly tím svou největší slabinu, kterou měly pod košem.

„Třeba jejich klíčové hráčce Jeleně Dubljevičové se tím uvolnily ruce a může se z pivota posunout na venkovní pozici. To má každý trenér rád, když má vysokou hráčku na post tři, která je silná na doskoku a kvalitní v útoku,“ řekl Beneš.

Právě na bývalou hráčku USK Praha Dubljevičovou, která momentálně táhne Galatasaray, si bude muset český tým dát velký pozor. Trenér Blažek zřejmě využije na její bránění svou nejzkušenější hráčku Janu Veselou.

O rozehrávku Černé Hory se stará další bývalý hráčka USK a IMOS Brno Jelena Škerovičová, pod košem pracuje Milka Bjelicová, která rovněž oblékala dres USK. Všechny klíčové opory soupeře tak české reprezentantky velmi dobře znají, ačkoli se s Černou Horou ještě v přímém utkání dosud nepotkaly.

Čerstvé zkušenosti mají i s Robinsonovou, která proti USK nastoupila v březnovém čtvrtfinále Euroligy. V prvním duelu v Salamance zaznamenala 10 bodů a 17 doskoků, v odvetě v Praze pak 15 bodů a devět doskoků. Především na českou pivotku Ilonu Burgrovou tak čeká pod košem velmi těžká práce.

„Je to těžký soupeř na rozjezd. Hráčky základní pětky mají dobré, zkušené, takřka všechny euroligové. Musíme hrát to, co dosud. Tvrdou agresivní obranu a zkusit je přeběhat,“ řekla kapitánka Veronika Bortelová. „Viděly jsme nějaká videa. Černá Hora hraje víc individualisticky, čehož bychom mohly využít,“ dodala.

Utkání začne ve čtvrtek v 17:00 SEČ v přímém přenosu ČT Sport.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž