Lubor Blažek, nový trenér českého národního týmu

Lubor Blažek, nový trenér českého národního týmu | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

České basketbalistky na MS povede Blažek. Chce mezi osm nejlepších týmů

  • 8
Novým trenérem českých basketbalistek se stal Lubor Blažek. Kouče českých mistryň USK Praha a bývalého reprezentačního asistenta zvolil v pondělí Výbor České basketbalové federace. Blažek povede reprezentaci na světovém šampionátu, který Česká republika uspořádá na přelomu září a října 2010.

"Zvažoval jsem spoustu vlivů a přihlásil jsem se až na poslední chvíli, důležitý byl impulz od ligových trenérů, hovořil jsem i s hráčkami, od kterých jsem cítil velké odhodlání se MS zúčastnit," řekl Blažek na oficiální tiskové konferenci k důvodům, které ho přiměly o trenérskou pozici usilovat.

Nový kouč reprezentace představí svůj realizační tým až v listopadu. Podle informací iDNES.cz by se Blažkovými trenérskými spolupracovníky měli stát Ivan Beneš, asistent v USK, a Martin Petrovický, hlavní trenér Trutnova.

 Úspěchem pořadatelské reprezentace na světovém šampionátu 2010 by byl postup mezi osm nejlepších celků. "Družstvo může být v pohodě a jít ještě výš, Česko stále patří ke špičce. Nechci tým stavět s vidinou nějaké perspektivy. Chci mít to nejlepší, ani ten prvotní výběr nebude příliš široký," upozorňuje Blažek.

Po světovém šampionátu by chtěl ve funkci reprezentačního lodivoda skončit. "Je tu řada mladých trenérů, kteří se té situace určitě nezaleknou," soudí.

Pětapadesátiletý trenér má s českým národním týmem bohaté zkušenosti. Byl asistentem reprezentačního kouče Jana Bobrovského. V roce 2003 byl u zisku stříbrných medailí z evropského šampionátu a podílel se i na zisku titulu mistryň Evropy o dva roky později.

Reprezentační funkci Blažek složil v únoru 2008 kvůli konfliktu s tehdejším manažerem národního týmu Jiřím Hamzou.

Výbor ČBF vybral dlouholetého kouče USK Praha na návrh Sdružení basketbalových trenérů z trojice finálních uchazečů. Dalšími kandidáty byli Jiří Bárta z BA Sparta a Slovenka Marcela Krämerová, která v Česku naposledy trénovala Strakonice. V první fázi konkursu se o pozici u českého národního týmu ucházelo 14 trenérů.

"Volba jinak dopadnout ani nemohla. Blažek v závěrečném výběru zůstal jasnou jedničkou," zhodnotil pro ČTK Bobrovský.

"Chtěl bych navázat na práci Honzy Bobrovského a chtěl bych, aby pochopil, že si jeho práce vážím," vrátil Blažek komplimenty.

Blažek nahrazuje na reprezentační lavičce Milana Veverku, který funkci převzal od Bobrovského v lednu letošního roku a české basketbalistky vedl na evropském šampionátu v Lotyšsku.

Konečná desátá pozice však byla nejhorším umístěním národního celku v historii a trenér byl i se svými asistenty Miroslavem Volejníkem a Marianem Svobodou od týmu v srpnu odvolán.

Lubor Blažek

Datum a místo narození: 28. února 1954, Praha

Současný klub: ZVVZ USK Praha

Trenérská kariéra: Sparta Praha (muži, 1983-89); Sparta Praha (ženy 1989-92, 1995-96); Lotus Mnichov/Něm. (1992-95); Kaučuk Kralupy (1996-99); Hanácká kyselka Přerov (1999-01) + ženská reprezentace ČR (1999-08); USK Praha (2001-04 jako asistent; od 2004 jako hlavní trenér)

Trenérské úspěchy: ME 2005 (Turecko) - zlato; ME 2003 (Řecko) - stříbro; OH 2004 (Atény) - 5. místo (vše jako asistent s ČR); mistr ČR 2009 (s USK Praha) a mnohonásobný vicemistr ligy; v březnu 2009 byl trenérským asistentem u výběru světa v Utkání hvězd Evropské ligy

Rodina: ženatý, manželka Eva Blažková, za svobodna Kalužáková, je bývalou dlouholetou reprezentantkou. Mají dvě děti, syna Lubora a dceru Nelu Marii. 

Ostatní: zkušený kouč s klubovými i reprezentačními úspěchy; začínal jako trenér mládeže, mezi seniory vedl zprvu rovněž muže Sparty, ale poté již trénoval výhradně ženské týmy; letos se mu s USK podařilo v ligovém finále porazit a po 13 letech sesadit z mistrovského trůnu Gambrinus Brno; do finále dotáhl v minulosti také muže Sparty, Lotus Mnichov, Kralupy či Přerov. Jako asistent trenéra Jana Bobrovského byl u všech posledních úspěchů reprezentace, včetně zlata z ME 2005.

Zdroj: ČTK


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž