Brno hostí basketbalistky Parmy

Brno - Vedoucí tým skupiny B Evropské ligy basketbalistek hostí ve středu italské družstvo Lavezzini Parma. Brněnské hráčky čeká v jejich hale Rosnička zápas proti papírově slabému týmu, poslední Parma totiž dosud nevyhrála. Utkání začíná v 16.45.

"Výkonnostně ale Parma určitě není tak špatná, jak napovídají její výsledky. Ve svých řadách má kvalitní hráčky. Například s Grubinovou jsme měli velké problémy, když ještě hrávala v polské Gdyni, a výborná je i Američanka McWilliamsová. Rozhodně nebude zápas tak jednoduchý, jak vypadá možná na první pohled při pohledu na tabulku," uvedl trenér Brňanek Jan Bobrovský.

Kouč bude mít navzdory drobným zdravotním problémům Machové a Šarenacové k dispozici kompletní tým. "Šarenacová měla v sobotu horečku, přesto chtěla hrát v sobotu ligovou soutěž, tak dostala také příležitost," dodal Bobrovský.

Brňanky dosud sehrály s Parmou v Evropské lize čtyři zápasy. Ve třech zvítězily a pouze jednou, loni v lednu v Itálii, prohrály rozdílem dvou bodů 60:62.

Navzdory vysokému vítězství 146:37 v posledním ligovém kole se Slovankou Praha považoval trenér Bobrovský tento zápas za dobrou přípravu. "Byl jsem překvapen, s jakou chutí se naše hráčky po dlouhém cestování autobusem z Gdyně do soupeřek pustily. Pohledné kombinace se musely divákům líbit. V závěru si dokonce hráčky samy bez našich pokynů určily nátlakovou hru," řekl Bobrovský.

V Evropské lize dosáhla Parma největšího úspěchu v předminulé sezoně, kdy ve čtvrtfinále porazila Bourges na zápasy 2:0. V závěrečném turnaji ve Francii pak sice italský celek v semifinále podlehl Gdyni, avšak v boji o třetí místo zdolal Ružomberok 75:57. 

Z tehdejší soupisky se v Brně představí už pouze třiatřicetiletá Anna Costalungová, jinak se kádr italského týmu, včetně obou trenérů, zcela změnil. Mezi klubovými úspěchy Parmy stojí na nejvyšším místě tři vítězství v Poháru Ronchettiové v letech 1990, 1993 a naposledy v roce 2000. 

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon