NATĚSNO. Nymburský Petr Benda (vzadu) brání Sergeje Liščuka z Valencie.

NATĚSNO. Nymburský Petr Benda (vzadu) brání Sergeje Liščuka z Valencie. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Benda je železným mužem Nymburku, v lednu hrál pořád dokola

  • 2
V úterním utkání proti španělské Valencii odehrál Petr Benda necelých 33 minut. Čím je tahle informace zajímavá? Potvrdila postavení Bendy v kádru nymburských basketbalistů: je v něm železným mužem. Tým českých šampionů odehrál během ledna neskutečnou porci třinácti zápasů a Benda má ze všech hráčů na kontě nejvíce času na palubovce.

I se zápasem s Valencií to dělá přesně 5 hodin, 12 minut a 45 vteřin. "Já jsem železný muž? Fakt? No tak to vidíte," divil se reprezentační pivot.

Tušíte, kdo je v tomhle žebříčku nejvytíženějších hráčů hned za vámi?
Tipnul bych to na Pavla Pumprlu.

Železní muži nymburské sestavy

Do všech třinácti lednových zápasů plnohodnotně zasáhl pouze Mike Lenzly.

V počtu odehraných minut ho ale překonal Petr Benda, který v lednu strávil na palubovce 5 hodin, 12 minut a 45 vteřin. U Lenzlyho to činilo 4 hodiny, 57 minut a 17 vteřin.

Třetím v řadě je Adrian Abrams: 4 hodiny, 9 minut a 6 vteřin.

Kdepak. To jméno je celkem překvapivé. Mike Lenzly odehrál jako jediný z celého týmu všech třináct zápasů, jen minut má o něco méně než vy.
Možná je to překvapivý údaj, ale ono je to dané i tím, že řada kluků měla během ledna zdravotní potíže. Jen já a Mike jsme odehráli všechno. Někoho i trenéři ze sestavy vynechají, když poznají, že je unavený.

Vám se to stalo při lize proti USK Praha. Byl jste na soupisce, ale do hry vás kouč neposlal. Řekl jste si sám, že potřebujete orazit?
To ne, já si sám od sebe nikdy neřeknu, to nedělám.

A přišel vám odpočinek v tom utkání alespoň vhod?
Já byl k zápasu normálně nominovaný a seděl jsem na střídačce převlečený do dresu. Jen mě trenér neposlal na hřiště. Bylo to pro mě horší, než kdybych normálně hrál. Musel jsem se celou dobu koncentrovat a zůstat připravený, kdyby mě trenér na palubovku poslal.

Objevil se v průběhu ledna nějaký okamžik, při němž vás doběhla velká únava?
Já už jsem si na ten režim zvykl, únavu ani necítím. Mnohem horší je, že při tom našlapaném programu nestíháme pořádně trénovat.

Jak se to na týmu projevuje?
Není čas si na tréninku pořádně zahrát pět na pět a připravit se při tom na dalšího soupeře. Přece jen, když je prostor, dá se leccos nacvičit.

Máte nějaký oblíbený druh rehabilitace?
Snažím se jíst tak, aby mě to příliš nezatížilo. Dávám si různé proteinové koktejly, sacharidy. Fyzioterapeut nám půjčuje takový přístroj s elektrodami, vibruje to na těle, připomíná to masáž.

A na klasickou masáž nezajdete?
Mám ji rád, stejně jako teplý bazén, ale ne den před zápasem. A při tomhle programu jsem už tři měsíce nebyl.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon