Basketbalistu Zídka čeká operace ruky

Berlín - Basketbalista Jiří Zídek si ve středečním zápasu Evropské ligy mezi Albou Berlín a Benettonem Treviso přivodil komplikované zranění ruky, jež si vyžádá chirurgický zákrok. Dnešní vyšetření odhalilo zlomeninu navikulární kosti v zápěstí pravé ruky a poškozené vazy. Vážnost zranění vylučuje Zídkovu účast v zápasech evropské kvalifikace proti Rusku, Itálii a Anglii, které se budou hrát v závěru listopadu.

Zídek se zranil už v sedmé minutě zápasu při podkošovém souboji. "Doskakoval s protihráčem a ten v boji o míč cuknul místo balónu s Jirkovou rukou," popsal kritický okamžik hráčův otec Jiří Zídek, který sledoval první euroligové vítězství Alby v hledišti berlínské haly.

V ochozech byl i Pavel Burda z realizačního týmu české reprezentace, který před zápasem jednal s Albou Berlín o pivotově uvolnění k podzimnímu kvalifikačnímu bloku. "Byli jsme dohodnuti, ale jeho start tímto padá," řekl Burda.

Podle týmového lékaře Gerda-Ulricha Schmidta jde v Zídkově případě o velmi unikátní a komplikované zranění. "Má přetočené zápěstní kůstky a potrhané přilehlé vazy," vysvětlil Schmidt.

Zídek zraněnou ruku ledoval, v nejbližších dnech jej bude doktor Peter Hertel operovat. Po zákroku bude muset český hráč několik týdnů odpočívat. "Teprve po operaci se uvidí, jestli se kosti správně srovnají a stabilizují. Na tom bude také závislá délka rekonvalescence," upozornil Schmidt.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž