David Pospíšil (vlevo) ze Zlína uniká Ivo Prachařovi z Jindřichova Hradce.

David Pospíšil (vlevo) ze Zlína uniká Ivo Prachařovi z Jindřichova Hradce. | foto: MF DNES

Basketbalisté Jindřichova Hradce vykročili dobře, Zlín v první čtvrtfinále rozdrtili

  • 0
První basketbalová liga se blíží ke svému vrcholu. Odehrané jsou první čtvrtfinálové zápasy play-off. Jindřichohradečtí Lvi porazili Zlín 90:54. V sezoně ho zdolali potřetí. V základní části I. ligy mužů skončili basketbalisté Jindřichova Hradce druzí za Chomutovem. V sezoně, která má 26 utkání, Lvi vyhráli 19 zápasů.

Jindřichův Hradec a Zlín jsou soupeři, kteří se ve čtvrtfinále utkali podruhé za tři roky. V sezoně 2008/09 vyhráli Lvi 3:2 na zápasy a postoupili do semifinále. Letos k tomu mají nakročeno znovu.

"Vedeme jedna nula a to je v play-off nejdůležitější. Utkání jsme rozhodli nástupem," uvedl trenér jindřichohradeckých basketbalistů Karel Forejt. První čtvrtina patřila jeho svěřencům.

Tomanec vybojoval třemi doskoky důležité míče a začal bodové série Lvů. První byla na 6:0 a za stavu 9:7 přišla druhá. Tu domácí protáhli na 18 bodů. Stav byl 27:7. Rozdíl skóre po první čtvrtině byl 19 bodů.

O přestávce už to bylo o 31 bodů pro domácí. "Podobně jako v základní části jsme měli dobrou první čtvrtinu. Velký rozdíl o půli nám dal do druhé klid," řekl dále trenér.

Zlín se zlepšil ve třetí čtvrtině. Důraznější hrou domácí mužstvo přehrál a vyhrál ji 21:13. Hosté tedy také ukázali svou sílu. "Nemůžeme předpokládat, že Zlínu dáme každou čtvrtinu více bodů než on nám," poznamenal kouč Forejt. "Nechtěli jsme ale zápas jen dohrát. I když je pro hráče těžké hrát naplno, když jasně vedou."

Jenže zkraje čtvrté čtvrtiny s pátou osobní chybou dohrál nejlepší střelec hostů Jakub Krakovič a tým ho nenahradil. "Pro udržení koncentrace jsme často střídali. Bohužel, i tak jsme museli některé hráče pořád nutit hrát. A to je špatně," podotkl dále Forejt.

Zlín byl bez hlavního trenéra Pětivlase, který odešel do Svitav. Utkání odkoučovali asistenti Zakrevskij a Mikel. "Hráči Zlína jsou zkušení, mohli to mít v hlavě. Myslím si ale, že to nebyl rozhodující faktor," dodal trenér Lvů.

Jeho tým začal play-off soustředěný. A ne nadarmo byl lepší i v základní části. Další zápas série, hrané na tři výhry, se uskuteční v neděli ve Zlíně. Na jih Čech se oba soupeři vrátí ve středu 16. března.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž