Javonte Douglas z Olomoucka zasmečoval na koš Opavy.

Javonte Douglas z Olomoucka zasmečoval na koš Opavy. | foto: Radek Váňa / BK Olomoucko

Nervozita? Ani náhodou. Olomoucko ulovilo sokoly palbou z dálky

  • 0
Až na začátek zápasu ligovou premiéru basketbalisté BK Olomoucko zvládli. Královské sokoly z Hradce Králové porazili vysoko 93:70, když od osmé minuty nepřetržitě vedli. Soupeře převyšovali především v úspěšnosti střelby a pomohli si hned šestnácti trojkami.

„Hradec Králově není stejný tým jako v minulé sezoně. Nepřijel odevzdaný a hlavně na začátku to bylo vidět. Pak se však tým dal dohromady a začal předvádět svoji hru,“ konstatoval domácí trenér Predrag Benáček.

V základní sestavě Hanáků nastoupilo trio posil Kouřil, Morgan, Josipovič. Obměněná sestava ale minula prvních pět střel a Královští sokoli vedli 6:0. Domácí nastartovala až trojka Kouřila a na konci první čtvrtiny už Olomoucko vedlo o sedm bodů. Dvě minuty před poločasem po další střele z dálky byl mezi soupeři rozdíl jedenadvaceti bodů (43:22).

Hradec Králové sice po pauze snížil svoji ztrátu na dvanáct bodů, po další útočné smršti ale ve 32. minutě prohrával 44:74 a ztratil naději na přijatelný výsledek.

„Mrzí mě, že jsme dokázali držet krok pouze v první čtvrtině. S přibývajícím časem jsme přestali trefovat jednoduché koše. Střelba nás zradila. Domácí naopak dobře stříleli, kvalitně bránili,“ uznal hradecký kouč Lubomír Peterka. „Mysleli jsme, že Olomoucko může být v prvním zápase sezony nervozní, to se ovšem nestalo. Naopak ukázalo svoji kvalitu. Stejnou jako v minulé sezoně, kdy jeho zápasy s Nymburkem byly ozdobou soutěže,“ dodal.

Skvělou práci odvedl Douglas, nejužitečnější hráč minulé sezony. Už v 16. minutě dosáhl na první double double v sezoně a nakonec nastřádal 21 doskoků, 18 bodů a pět asistencí. Dařilo se i ostatním. Osmnácti body se uvedl i Morgan a Kouřil. Dedek trefil čtyři trojky ze šesti pokusů, střelec Palyza zase podpořil patnáct bodů šesti asistencemi.

„Přitom to nebylo snadné. Hráli jsme poprvé mistrovský zápas v novém složení. Před vlastními fanoušky byl tým trošku pod tlakem. Ze zkušenosti vím, že takové duely jsou vždy těžké. Ale zvládli jsme to a ukázali, že máme dobrý tým,“ nabídl pohled z palubovky Igor Josipovič, nový pivot BK Olomoucko.

Hostům se podařilo v závěru snížit, jejich snažení jim ale umožnil soupeř, který přestal být důsledný pod vlastním košem. „Trošku mě mrzí polevení v obraně v poslední čtvrtině, ale všechno nemůže být dokonalé,“ řekl Benáček.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž