Pardubický pivot Travis Nelson (vlevo) a ústecký David Šteffel v souboji.

Pardubický pivot Travis Nelson (vlevo) a ústecký David Šteffel v souboji. | foto: Milan Kříček

Pardubičtí basketbalisté se při čtvrtfinále s Ústím pokloní legendám

  • 0
Pardubičtí basketbalisté vstoupí v pátek v 18 hodin v hale na Dukle do play-off úvodním duelem série proti Ústí nad Labem. Ale nejde jen o to, vkročit do čtvrtfinále správnou nohou. Pardubičtí basketbalisté budou chtít porazit mužstvo ústecké Slunety ještě z jednoho důvodu. Neradi by pokazili slávu, na niž se chystá celý klub.

Rok 2014 s sebou totiž přinesl hned tři jubilea: 40 let od historicky první medaile, 30 od dosud jediného mistrovského titulu a 20 od premiérového vítězství v Českém poháru, které se od té doby rovněž neopakovalo.

Vedení oddílu proto připravilo akci "Pocta legendám" a sezvalo do haly na Dukle členy úspěšných týmů z let 1974, 1984 a 1994, aby jim mohlo společně s fanoušky projevit uznání.

Dostavit by se měli mj. trenér šampionů ze čtyřiaosmdesátého Luboš Bulušek a hráči Jaroslav Kantůrek, Jiří Sýkora, František Burgr, Zbyněk Zikuda nebo Jan Faltýnek. Všichni budou o přestávce mezi poločasy představeni na palubovce. Současní hráči Beksy vyrazí do bitvy s Ústím s novým (anglickým) mottem: "Respect all, fear none", jež v překladu znamená "Respektuj všechny, neboj se nikoho!"

Na soupeře ze severních Čech padne dokonale; Pardubice s ním venku dvakrát v sezoně prohrály, což si respekt žádá, ale stejně tak proti němu dvakrát uspěly doma a v tabulce skončily po základní části o tři příčky výš (třetí).

Sluneta má ve svém středu jednu z top osobností Mattoni NBL. Čtyřiadvacetiletý americký rozehrávač Kwamain Mitchell po úvodním podzimním rozkoukávání vyloženě rozkvetl a stal se nejvíce bodujícím hráčem soutěže (22,74 bodu na utkání). Právě on by měl pro Beksu představovat největší nebezpečí.

Trenér Pardubic Dušan Bohunický však namítá: "Ústí není jen Mitchell. Kdyby to byl tým o jedné jediné osobnosti, nevěřím, že by dokázal být po základní části až takhle vysoko."

Zároveň v té souvislosti vyslovil i dost odvážný názor: "Přirovnal bych to k éře Michaela Jordana, když začínal v Chicagu. První dva roky tým ani nepostoupil do play-off a až v momentě, kdy se jeho souhra dostala na lepší úroveň a získal společnou tvář, dokázal se probojovat dál. Co se týče Ústí, jeho hráči dobře spolupracují a to je posouvá dál. Mitchell našel řeč na hřišti s Lewisem, s trojicí pivotů Krakovič-Šteffel-Steffeck i s ostatními."

Bohunický se nyní chce maximálně opřít o domácí prostředí, jež by bylo výhodou Pardubic i v případném rozhodujícím pátém zápase. Cílem však přirozeně bude sérii "rozseknout" mnohem dřív.

"Zásadním faktorem bude, kdo zapojí do hry větší počet hráčů. Tým, který jich bude mít v rotaci víc, aniž by snižoval kvalitu na hřišti, bude mít výhodu," soudí. Tohle souvětí by mělo favorizovat pardubickou Beksu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž