Nick Nurse hovoří s médii na tiskové konferenci Toronta.

Nick Nurse hovoří s médii na tiskové konferenci Toronta. | foto: AP

Toronto dovedl na vrchol. A Kanadu? Kouč šampionů NBA má novou misi

  • 0
Kanadské basketbalisty má na mistrovství světa v Číně nasměrovat za úspěchem Nick Nurse - trenér mistrovského celku NBA. Novým koučem reprezentace se stal deset dnů poté, co s Torontem poprvé vybojoval ligový titul.

Kanaďané se představí na světovém šampionátu po devíti letech - a v roce 2010 v Turecku všech pět zápasů prohráli.

Jenže od té doby se v jejich zemi hodně změnilo.

Vzestup kanadského basketbalu má potvrdit tým jedenapadesátiletého Američana, jenž byl v Londýně na olympijských hrách v roce 2012 asistentem domácího britského výběru.

Na mistrovství světa v Číně, které začne 31. srpna i s účastí českého mužstva, se Kanada utká ve skupině H s Austrálií, Litvou a Senegalem.

„Těším se na práci s těmito talentovanými mladými hráči. Velkou výzvou bude už jen to, abychom správně poskládali tým,“ řekl Nurse, který vyhrál NBA hned v první sezoně v roli hlavního kouče. U reprezentace nahradil Jaye Triana.

Bude mít z čeho vybírat. Na soupiskách celků NBA se nyní nachází 21 Kanaďanů, další hrají výrazné party v euroligových týmech nebo se do NBA tlačí z farmářské G-League.

Největšími jmény v jeho týmu mohou být Andrew Wiggins, Tristan Thompson nebo Jamal Murray. Další vlnu zastupují Shai Gilgeous-Alexander či šest čerstvě draftovaných hráčů v čele s devatenáctiletým R. J. Barrettem, jehož si na pozici tři vybrali NY Knicks.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž