ilustrační foto

ilustrační foto | foto: ČTK

Basketbalistky čeká o víkendu v Ostravě boj o Český pohár

  • 0
Basketbalistky ZVVZ USK Praha se o víkendu pokusí zopakovat loňský triumf v Českém poháru. Kromě aktuální formy, která jim přinesla postup do semifinále Evropské ligy, by měly využít i toho, že jejich největší rivalky z IMOSu Brno se v této sezoně trápí.

Toho by chtěl využít i aktuálně druhý tým ligové tabulky Hradec králové a poprvé od roku 2006 přerušit finálovou nadvládu USK a Brna.

Naposledy se jiný tým než tyto dva ve finále objevil před devíti lety, kdy se proti Brnu postavil Trutnov. IMOS byl finále dokonce pravidelně od zavedení soutěže v roce 1995. Doma už má ve sbírce 15 pohárů, zbylé čtyři má ve vlastnictví USK.

Pražanky jsou i letos hlavními favoritkami, protože v lize ještě ani jednou nezaváhaly a nejnižší výhru zaznamenaly o 15 bodů s Trutnovem. Jinak všechny soupeře přehrály o 30 a více bodů.

„I když pro ně má Final Four Euroligy určitě přednost, tak vítězství v Poháru si pohlídají. Letos mají takovou sílu, že jsou těžko k poražení. Finále tak bude asi formalita, i když by ten bodový rozdíl nemusel být tak vysoký,“ míní hradecká rozehrávačka Kateřina Zavázalová.

O letošních vítězkách rozhodne finálový turnaj Hyundai Final 6 v Ostravě. USK se zapojí až do semifinále, ve kterém narazí na vítěze čtvrtfinále mezi domácí Ostravou a Valosunem Brno. Druhé čtvrtfinále nabídne východočeské derby mezi Hradcem Králové a Trutnovem. Vítěz tohoto duelu se utká s Brnem a pokusí se ho poprvé v historii nepustit do finále.

„S Brnem jsou to vždy náročné zápasy. Nikdy nevíte, jak utkání může dopadnout. Bude se hrát na neutrální půdě, tak uvidíme. Nejdříve ale musíme porazit Trutnov, což je pro nás klíčový zápas,“ řekla Zavázalová. „Je pravda, že Brno je schůdnější než USK. Pro naší dvojičku byl v tomto los přívětivější,“ dodala trutnovská Milena Prokešová.

Ta předpokládá, že turnaj v Ostravě se bude i vzhledem k náročnému programu rozhodovat hlavně v podkošovém prostoru a v obraně. „Hala v Ostravě je specifická. Spíš si myslím, že nebude tolik úspěšných trojek a důležité budou podkošové souboje,“ řekla Prokešová.

Finálový turnaj začíná v pátek, semifinále jsou na programu v sobotu a neděle nabídne zápas o 3. místo a finále, které začíná od 14:15.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž