Zlatá tretra měla spory kvůli financím

Praha - Spory s manažery loňských účastníků Zlaté tretry ohledně finančních nesrovnalostí museli v minulých týdnech řešit organizátoři mítinku IAAF Super Grand Prix v Ostravě. Podle serveru www.sportinglife.com pořadatelé dlužili na bonusech z minulé sezony 100 000 liber, což je necelých 4,5 milionu korun.

"Všechno už jsme vyrovnali," ujistil manažer mítinku Alfonz Juck. "A navíc se nejednalo o tak vysokou částku," namítl. Problém byl podle jeho slov v rozdílném názoru obou stran na vyplácení bonusů.

Podle zprávy britského internetového serveru se jednalo o atlety deseti manažerů sdružených v nedávno založené Asociaci atletických manažerů (AAM). Ti oznámili, že jejich chráněnci na Zlaté tretře letos startovat nebudou. Jména však zůstala utajena.

"Možná, že by se u nich našli atleti, které bychom pozvali, ale máme svou strategii. Rozhodně deset ze sto třiceti manažerů na světě neovlivní kvalitu jednoho mítinku. Máme jiné hvězdy," řekl Juck.

Zástupci AAM prý s pořadateli Zlaté tretry jednali půl roku. "Organizátoři skoro po roce neplní základní povinnosti zaplatit atletům za jejich start," píše se v oficiálním prohlášení AAM. "Cítíme, že za této situace nemůžeme pokračovat ve spolupráci, neboť organizátoři nesplňují standardy pořadatelů mítinku Super Grand Prix," stojí v prohlášení.

AAM upozornila na situaci mezinárodní atletickou federaci IAAF, která pořadatele závodu kontaktovala. "Poslali jsme IAAF veškerou dokumentaci s tím, že problém je vyřešen," prohlásil Juck. Pořadatelé zaplatili sumu z loňského rozpočtu i přesto, že s výplatou některých bonusů nesouhlasili. "Byly to sporné sumy v souvislosti s naplněním kontraktů," řekl Juck.

Otazník visí nad zařazením mítinku do některého ze seriálů IAAF v dalších letech, neboť podle ředitele mítinku Tomáše Petery je k dalšímu posunu v hierarchii dělení nutná další rekonstrukce Městského stadionu. Navíc IAAF bude v létě rozdělení mítinků měnit. Bude mít tato kauza s dluhy vliv na mítink v dalších letech? "Jsem přesvědčen, že ne. IAAF zatím sama neví, jak to v dalších letech bude," vykládal Juck.

A co starty atletů na českém území ze stájí manažerů, kteří proti organizátorům Zlaté tretry kvůli finančním sporům veřejně vystoupili? "To do budoucnosti také není problém, protože oni potřebují, aby jejich atleti startovali na kvalitních mítincích," byl přesvědčen Juck.

Mítink IAAF Super Grand Prix se letos uskuteční v Ostravě 9. června.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž