Nejlepší světoví dálkaři současnosti Luvo Manyonga a Juan Miguel Echevarría se...

Nejlepší světoví dálkaři současnosti Luvo Manyonga a Juan Miguel Echevarría se včera sešli u ostravského doskočiště. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Manyonga bude v Ostravě fandit rivalovi Echevarríovi z hlediště

  • 0
Nejlepší dva dálkaři současnosti, Kubánec Juan Miguel Echevarría a Jihoafričan Luvo Manyonga, jsou v Ostravě. Leč na čtvrrteční Zlaté tretře bude závodit jen Echevarría. Mistr světa Manyonga dorazil z nedělního mítinku Diamantové ligy v Rabatu zraněný. V ostravské fakultní nemocnici byl na podrobném vyšetření – i na magnetické rezonanci – a ta vyvrátila jakékoliv těžší zranění. A tak se Manyonga včera spolu Echevarríou u dálkařského sektoru smál.

„To zranění není vážné, ale bude to chtít nějaký čas, dva tři týdny, než budu zase v pořádku,“ řekl Manyonga a děkoval ostravským lékařům i organizátorům mítinku za péči.

O jaké zranění jde? „Mám natažený sval u kotníku. V Rabatu to byl pěkný závod, podmínky dobré, ale měl jsem problém s odrazovou deskou, která byla moc tvrdá.“

Manyonga bude ve čtvrtek dálkařům fandit z hlediště. Bude Jihoafričan v závodě chybět? „Samozřejmě, že bude. A moc,“ chytil se za hlavu Echevarría.

Kubánský dálkař loni v Ostravě vyhrál rekordem Tretry 866 centimetrů. „Pokusím se ho překonat, i když nejsem v úplně optimální formě. Tu ladím na mistrovství světa v Dauhá. Sezona je dlouhá, ale teď se cítím dobře. Těším se na závod a určitě chci skočit víc než v Rabatu (834 cm).“

Ve čtvrtek má být v Ostravě kolem 30 stupňů Celsia. „To je paráda, to mi vyhovuje. Bude to podobné jako na Kubě,“ těšil se Juan Miguel Echevarría. A když bude hodně foukat? „S větrem problémy nebudou,“ pravil Kubánec.

„Navíc můžeme rozběh otočit, aby dálkaři měli vítr v zádech, protože doskočiště je na obou stranách,“ uvedl manažer Tretry Alfonz Juck.

Připomněl, že s výjimkou zraněných atletů, k nimž spolu s Manyongou přibyli německý oštěpař Johannes Vetter a norský čtvrtkař Karsten Warholm, bude v Ostravě světová špička. Vrcholem bude běh na 200 metrů s Christianem Colemanem a Andrem de Grassem, který poběží také stovku.

V prodeji zbývají necelé dva tisíce vstupenek. „Věřím, že se i ty do čtvrtka prodají,“ uvedl Alfonz Juck. „Mentalita ostravského diváka je taková, že si nekupuje lístky moc dopředu. Atmosféra bude určitě opět výborná, taková, jakou je Ostrava pověstná a o níž atleti mluví a kvůli níž sem přijíždějí.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž