Železný se úletu nedočkal

Ostrava - Fantastickou příležitost změřit síly se světovou elitou a ukázat se před bouřlivou kulisou poskytl českým atletům mítink Zlatá tretra. Využili ji, jedním z důkazů je dalších pět splněných limitů pro účast na srpnovém evropském šampionátu v Mnichově. "Nejlepší české závody, které jsem absolvoval," vydechl Štěpán Janáček, jenž se podělil o první příčku v soutěži tyčkařů a zajistil si pozvánku na mistrovství v bavorskén metropoli.Podrobnosti o ostravském atletickém mítinku

Málokdo pochyboval, že by mnichovské kritérium nenaplnil Jan Železný. Je hrdinou ostravského klání a má výjimečné možnosti - z které strany budou oštěpaři házet, rozhodl dvacet minut před závodem. Výkonem 86,66 limit pokořil o bezmála pět metrů, diváci na vítkovickém stadionu však toužili po devadesátimetrovém hodu. "Nic moc, ani jeden pokus jsem pořádně netrefil," hodnotil své vystoupení trojnásobný olympijský vítěz, který předvedl nesmírně vyrovnanou sérii, ale úletu se nedočkal. "Ale na druhou stranu se nejedná o žádnou katastrofu a šestaosmedesát není tak málo," ví své Železný.         
  
Janáček figuroval na první příčce společně s Rusem Vadimem Strogaljovem, oba měli na kontě 571 centimetrů a absolutně totožný zápis. V rozeskakování atakoval svěřenec kouče Patery na výšce 576 cm vlastní české maximum, leč neúspěšně. "Vnitřní pocity napovídaly, že dneska neuspěju," vysvětloval Štěpán Janáček, který se necítil v nijak extra formě. "Diváci mě ale maximálně vybičovali, atmosféra nahradila to, co mi chybělo po fyzické stránce. Jsem moc spokojený," pochvaloval medailista ze Světové univerzády.

Zbylé limity padly ve výškařském sektoru, kde se dočkala Iva Straková (190) a Jan Janků s juniorem Jaroslavem Bábou doplnili T. Janků, Tona a Orta. Ke stejnému kousku nebyla daleko Ludmila Formanová, jež za potřebným počinem zaostala o 51 setin. Dvojnásobná mistryně světa, která se vrací po vleklých zdravotních potížích, skončila na osmistovce třetí v čase 2:01,31.

"Zase o vteřinu rychleji než o víkendu v Seville," hledala pozitiva Formanová. "Jsem relativně spokojená vzhledem k tomu, v jaké fázi se nacházím," dodala. O čtyři setiny za ní skončila Helena Fuchsová, jež už má start v Mnichově jistý. "Stále mi dělá problémy najít správný rytmus," povzdechla si bývalá čtvrtkařka. "Chtěla jsem běžet lehce, aby mě závod nestál tolik sil. Věřím, směrem k mistrovství Evropy se bude moje výkonnost zlepšovat," zadoufala Fuchsová.

Jiří Mužík se potýká se zánětem achillovky, ale na Zlaté tretře nezklamal. V solidním čase 49,07 doběhl na čtvrtce překážek třetí a získal cenné skalpy olympijského medailisty Herberta či mistra Evropy Januszewského. "Snad jsem to prošťouchl," usmál se Mužík a zalitoval, že nepokořil hranici 49 sekund. "Nejsem rozzávoděný, ale aspoň jsem běžel dobře rytmicky, jak jsem chtěl," poznamenal svěřenec trenéra Kupky. Štěpán Tesařík (49,72) měl smůlu, když mu limit uklouzl o pouhých dvanáct setin.                  

Radek Zachoval honí tři zajíce najednou. V předpogramu si vyzkoušel štafetu na 4x100 metrů, je členem českého čtvrtkařského kvarteta a v Ostravě si vyzkoušel první ostrý start na dvoustovce - své hlavní trati, na níž obsadil čtvrté místo (20,89). "Spíš nespokojenost," ulevil si Zachoval, jemuž v hlavě nestále duní letitý český rekord Františka Břečky (20,61), k němuž už se loni přiblížil na sedm setin. "Mám ale pocit, že je nějaký prokletý. Svazovala mě nervozita, navíc mě trochu rozhodila sprinterská štafeta. Chtěli jsme potrénovat na Evropský pohár a účast v Mnichově taky předem nevzdáváme," upozornil český atlet.

Jan Železný po odhodu nespokojeně pozoruje svůj oštěp.

Oštěpařský rekordman Jan Železný se soustředí před jedním z hodů na Zlaté tretře v Ostravě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž