Největším otazníkem bude při kladenském vystoupení Elišky Klučinové hod oštěpem.

Největším otazníkem bude při kladenském vystoupení Elišky Klučinové hod oštěpem. | foto: AP

Klučinová a Cachová mohou v Kladně útočit na limit pro MS

  • 0
Nejlepší české vícebojařky Eliška Klučinová a Kateřina Cachová mohou o víkendu na tradičním mítinku v Kladně zaútočit na limit pro účast na mistrovství světa. Jistotu startu v sedmiboji na šampionátu v Londýně jim dá výkon alespoň 6 200 bodů. V desetiboji nakonec nebude závodit stříbrný medailista z loňského mistrovství Evropy Adam Sebastian Helcelet, který se na poslední chvíli omluvil kvůli bolavé achilovce.

Česká rekordmanka Klučinová v Kladně absolvuje první letošní víceboj. Kladenský mítink třikrát vyhrála a v roce 2014 zde vytvořila dosud platný český rekord 6 460 bodů. Na republikovém šampionátu v Třinci vyhrála dálku a skončila třetí ve vrhu koulí. Největším otazníkem bude její forma v hodu oštěpem, protože po loňské olympiádě v Riu absolvovala operaci ramena. To si zranila právě při této disciplíně.

Poprvé je kladenský mítink zároveň mistrovstvím republiky. Sobotní program začne v 11:10, v neděli se bude závodit od 10:00.

K dobrému výkonu může Klučinové pomoci i očekávaný souboj s Cachovou, která bude obhajovat loňské vítězství. Cachová, jejíž osobní rekord má hodnotu 6 328 bodů, už má za sebou víceboj v Götzisu. Tam obsadila se ziskem 5 963 bodů dvacáté místo, za limitem B pro účast na MS zaostala o 37 bodů. Při testu formy na MČR v Třinci Cachová vyhrála krátké překážky a byla třetí ve výšce.

Favoritem mužského závodu bude Alžířan Larbi Búrráda, který si při pátém místě na loňské olympiádě v Riu vylepšil osobní rekord na 8 521 bodů. Závodit s ním nakonec nebude nejlepší domácí vícebojař Helcelet, který si před třemi týdny v Götzisu hned při prvním desetiboji sezony vylepšil osobní rekord na 8 335 bodů. Pak ale zrušil plány na starty v některých disciplínách na mistrovství republiky v Třinci a kvůli bolesti achilovky mu lékaři nedoporučili start ani v Kladně.

Z předních českých desetibojařů tak bude o víkendu závodit jen Marek Lukáš. Na startu totiž nebude ani juniorský mistr světa z roku 2014 Jiří Sýkora, který si stejně jako Helcelet zajistil v Götzisu start na mistrovství světa.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž