V lidských silách je stovka za 9,29 vteřiny

Praha - Atleti dostali před Vánocemi od vědců z univerzity v nizozemském Tilburgu pěkný dárek: seznam rekordů k překonání. Profesor John Einmahl s kolegou Janem Magnusem s pomocí počítače stanovili čtrnáct světových rekordů, kterých bude možno v budoucnosti dosáhnout.

"Pro mnoho atletů to zřejmě bude trochu depresivní, ale opravdu se nejedná o žádné odhady. Tohle je zcela seriózní studie. Teorie extrémních hodnot je matematickým a statistickým oborem a je akceptována jako vědecká metoda," řekl nizozemský matematik Einmahl agentuře DPA.

Einmahl s  Magnusem naplnili počítač osobními rekordy 1546 atletů a 1024 atletek, aby zjistili maximální hodnoty, kterých mohou lidé dosáhnout. Tak třeba: v lidských silách je stovka za 9,29 vteřiny, oštěpem mohou následovníci Jana Železného hodit 106,50 metru a ženy se v maratonu dostanou na hranici 2:06 hodiny.

Devětačtyřicetiletý vědec se vydal na půdu sportu poprvé. Předtím se například věnoval maximálním kurzům akcií, vypočítal výšku přehrady nutnou k zachycení případných povodní či pomáhal pojišťovnám minimalizovat ztráty.

Hranice lidských možností se budou podle výzkumu vědců z Tilburgu posouvat v každé disciplíně jinak. Například v mužském oštěpu, kde drží světový rekord trojnásobný olympijský šampion Železný výkonem 98,48 m, je ještě možnost více než osmimetrového zlepšení.

U žen však počítač stanovil, že současné maximum Kubánky Osleidys Menendezové (71,70) se dá zlepšit už jen o dalších 80 cm. Na žebříčku kvality světových rekordů také maximální hodnoty v oštěpu okupují první dvě místa.

Vedle stovky, kde drží rekord výkonem 9,77 Asafa Powell, může ještě dojít k výraznému posunu na dvojnásobné trati, a podle počítače se ti nejlepší dostanou hluboko pod devatenáct sekund (18,63, současný rekord 19,32).

Einmahl sám říká, že neoperuje s pojmem "nemožné", maximálně tak "neuvěřitelné".

"Kdo by si předtím pomyslel, že Bob Beamon skočí na olympijských hrách v Mexiku 890 centimetrů?" připomněl Einmahl šokující výkon, jímž v roce 1968 americký atlet vylepšil tehdejší světový rekord o 55 centimetrů. Podobný kvalitativní skok atletika nezažila.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž