ODLET. Výškař Jaroslav Bába při odletu na halové mistrovství světa v Istanbulu.

ODLET. Výškař Jaroslav Bába při odletu na halové mistrovství světa v Istanbulu. | foto: ČTK

Trenér jej chválil za nejlepší skákání. Ale Bába by na sebe nevsadil

  • 1
Loni se potutelně usmíval, když po sedmi letech získal na vrcholné akci, halovém mistrovství Evropy v Paříži, stříbrnou medaili. Před letošním světovým šampionátem pod střechou v Istanbulu reaguje na řeči o možném přírůstku do medailové sbírky rezervovaně. "Teď bych si na sebe nevsadil," říká český výškař Jaroslav Bába.

"Ale možná za dva tři dny...," dodal sedmadvacetiletý výškař.

Výkonem z tradičního výškařského mítinku v Hustopečích 231 cm se v současných světových tabulkách dělí o sedmou příčku. "Loni jsem odjížděl do Paříže z desátého místa v průběžných tabulkách a bylo z toho stříbro," připomíná.

Halová sezona pro něj není prioritou, přesto v ní absolvoval nebývalou porci  závodů. Přemíra únavy však byla v závěru znát na výkonech, chyběla mu jiskra. Závěrečná příprava mu znovu vlila energii. "Dobil jsem baterky. V posledních týdnech jsme potrénovali, vyladili," popisoval.

S trenérem Janem Janků zvolili před šampionátem stejný model tréninku jako před loňským kláním o evropské kovy v pařížské hale. "Mělo by to přijít na správném místě," říká Bába. Na posledních dvou trénincích jej dokonce trenér pochválil. "Prý to bylo nejlepší skákání za sezonu."

V hlavě přemítá o výkonu potřebném na medailový úspěch. "Možná bude stačit 232-233 cm, v Tegu taky stačilo 232 na medaili." Dobře si však uvědomuje, na korejském světovém šampionátu měl i sedmý ve výsledkové listině výkon 232 cm. "Pokusy budou důležité," zdůrazňuje nutnost taktizování ve výškařském sektoru. S tím má pozitivní zkušenosti. Vzpomínáte na jeho bronzový olympijský vabank v Aténách 2004?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž