Šebrle a Dvořák mají v Tallinu různé cíle

  • 7
Praha - První velký závod vícebojařů se koná o víkendu v Tallinu. Nebudou tu chybět ani dvě české atletické hvězdy Roman Šebrle a Tomáš Dvořák. Každý z nich letí na mítink s jiným cílem. Šebrle chce otestovat měsíc před halovým mistrovstvím světa otestovat formu, věří si v sedmiboji na 6300 bodů. Dvořák potřebuje solidní výkon, aby si vůbec na šampionátu v Birminghamu zajistil účast, trápí ho však alergie a cíl má zhruba o tři sta bodů níž.

Startovat bude šestnáct sedmibojařů, devět z nich má osobní rekord přes 6000 bodů. Vedle Čechů patří mezi favority i olympijský vítěz v desetiboji Erki Nool, který mítin s názvem Reval Hotels Cup pomáhá uspořádat. Na poslední chvíli se odhlásil zkušený Lev Lobodin, právě on se minulý týden na národním šampionátu blýskl výkonem 6412 bodů, což je šestý nejlepší výkon všech dob.
 
Šebrle se však soustředí na šampionát. "Všechno si nechávám na mistrovství světa. Myslím si, že to tady bude takové nijaké, nerozzávoděné," prorokoval osmadvacetiletý halový mistr světa i Evropy, který má jako nejlepší loňský desetibojař světa účast v Birminghamu jistou. Na nedávném soustředění v Africe dva týdny kvůli natrženému lýtku netrénoval. "Už je to ale dobré, na mistrovství světa to bude perfektní," věřil. Už si chce zazávodit s elitou. "Za chvíli by mě asi klepla pepka, kdybych měl jen pořád trénovat," uvedl.

Na Tallin má ale jen ty nejlepší vzpomínky. Jednou tu byl druhý a v letech 2000 a 2001 vyhrál. "Když vezmu halu i otevřené hřiště, tak jsem tam byl šestkrát a vždycky se mi dařilo. Diváci jsou tu super, fandí úplně všem, i když v závěru soutěže už jsou hodně vláční," smál se Šebrle. Je rád, že jako vášnivý hráč mariáše bude mít v Estonsku spoluhráče trenéra Dalibora Kupku a maséra Petra Křížka. "Program na páteční dopoledne je jasný, budeme hrát desetníkový mariáš..

Žádným přehnaným optimismem nehýřil Dvořák. Ten mnoho let úspěšně bojoval s alergií, letos mu dává pořádně zabrat. "Chodím pořád na vakcinace a zmáhá mě to," vysvětloval.bývalý světový rekordman v desetiboji a trojnásobný mistr světa. Už dvakrát testoval formu v individuálních startech, ale spokojen nebyl.

"Ideální formu nemám, přesto je mým cílem 6000 bodů," řekl číslo, které by podle něho stačit k účasti v Birminghamu. "J edu závodit, ale pokud se do Birminghamu nedostanu, tak to v hale zabalím," prohlásil.

Týden po Tallinu je domácí vícebojařský šampionát. "Tam závodit určitě nebudu, lepší výkon než v Tallinu bych tam stejně neudělal," vysvětluje. 

Mezi přihlášenými je také Islanďan Jón Arnar Magnússon (6293), chybí naopak zraněný loňský vítěz Frank Busemann z Německa a Američané.

Soutěž žen má při sedmi účastnicích favoritku v obhájkyni titulu Taťjaně Gordějevové z Ruska, silná bude i Portugalka Naide Gomesová.

O start v Tallinu měl původně zájem i Jan Poděbradský, ale v úvodním sedmiboji sezony v Cardiffu si zranil lýtko. "Dneska jsem ale už poprvé obul tretry a zatím to drží. Takže se připravuji na národní vícebojařské mistrovství," řekl atlet Dukly Praha.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž