Zuzana Hejnová při Velké ceně Chebu.

Zuzana Hejnová při Velké ceně Chebu. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Telecí kúra jí zachránila kariéru. Teď šampionka Hejnová myslí na Prahu

  • 15
Když se zapisovala do kroniky návštěv vedle jmen typu Bolt a Nadal, povzbudilo ji to. Ve vzkazech vyhlášenému německému ortopedovi Mülleru-Wohlfahrtovi totiž často stálo: „Zranění je pryč. Díky, zachránil jsi mi kariéru.“ Zuzana Hejnová, světová šampionka na trati 400 metrů překážek, teď doufá v to stejné.

Zlomenina zánártní kůstky jí zničila halovou sezonu, zánět v patě pak tu venkovní a bolest ne a ne ustoupit. Teprve návštěvy Mnichova 27letou atletku postavily zpátky na nohy a 121 dnů před halovým mistrovstvím Evropy v Praze se Hejnová raduje a slibuje: „Bolest je pryč, na šampionátu před domácím publikem bych nerada chyběla.“

Jeví se účast čím dál reálněji?
Motivace je velká, ale mám to v hlavě srovnané. Hala pro mě není úplně prioritní.

Jak složité je brzdit se a nepřepálit přípravu?
Z toho jsem se vyléčila, takto už jsem to jednou zkusila. Noha přestala bolet, začala jsem naplno trénovat, že se zkusím připravit na Evropu v Curychu, ale bolest se vrátila. A ještě větší. To už nechci dopustit. Nejdu do toho jako šílená, volíme zátěž postupně, krok po kroku, aby si tělo zvyklo. Jedině tak se dá předejít tomu, aby se zranění vrátilo.

Tréninky bolí?
Užívám si je, i ty těžké, kdy je to obrovská dřina. Dva měsíce jsem se nepohnula, ale vyčistila jsem si hlavu, odpočinula si fyzicky i psychicky. Bude těžké vrátit se tam, co jsem byla, ale mám motivaci. A když se teď jdu proběhnout a noha nebolí, mám velkou radost.

Trénujete bez omezení?
Načínám pátý týden a nedělám jen odrazy, ty si nechávám až na trávu do Afriky. Noha si na zátěž zvyká, věřím, že je to na dobré cestě.

„Německá“ kúra byla spásou?
Byla to poměrně drastická léčba, tři dny jsem se nemohla pohnout, ale po dvou dnech bolest odezněla. Úplně. Doktor mi říkal, že zánět není dobrý, ale že to není nic nevyléčitelného. Sliboval mi do očí, že mě uzdraví.

Co pro to dělal?
Využívá homeopatika, telecí aminokyseliny, injekce mi píchal do zad i přímo do nohy. Vždycky jsem si říkala, že se tam nemůže všechno vejít, ale tělo hrozně rychle vstřebává. Nohu jsem měla po injekcích nafouklou, ale do dvou minut, kdy mi to rozmasíroval, zase splaskla.

Je příjemné je vidět pacienty, co vás předcházeli?
Mistři světa, olympijští medailisté, atleti celého světa. Je to kapacita a věřím, že i mě dá do pořádku, abych mohla zvesela pokračovat v kariéře.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž