Ptáček si dal pivo a dočkal se finále

Budapešť - Do třetice všeho dobrého, říkal si před odjezdem do Budapešti český tyčkař Adam Ptáček. A povedlo se. Na třetí velké akci své kariéry se díky osobnímu letošnímu maximu 570 centimetrů probojoval do finále halového mistrovství světa. V kvalifikační skupině skončil druhý a v neděli bude bojovat o medaile.

Naopak ze hry jsou nečekaně Australan Dmitrij Markov, Izraelec Alexander Averbuch, Američan Jeff Hartwig a také Jihoafričan Okkert Brits.

"Trenér na mě křiknul, že 570 na první pokus bude stačit, tak jsem si pak na další výšce na měkčích tyčích vyzkoušel techniku," povídal třiadvacetiletý svěřenec Boleslava Patery. "Třetí jsem šel naplno s tvrdou tyčí, ale nevyšlo to," popsal své skoky na limitu 575, který nakonec překonal jediný tyčkař.
 
Loni se mu v hale v Birminghamu nedařilo, třebaže do závodu nastupoval jako vedoucí muž světových tabulek. Proto se v létě před MS v Paříži nechal od koulaře Petra Stehlíka ostříhat do hola, aby něco změnil. Nepomohlo to. "Tak jsem se od té doby vůbec nenechal ostříhat, ani trochu," komentoval s úsměvem své husté kudrnaté kadeře na hlavě. Ani do neděle na svou hlavu ani nesáhne. "Snad to pomůže," zůstal pověrčivý.
 
Ptáček si vybral v soutěži jediné zaváhání. Hned na základní výšce první pokus proběhl. "Někdo si nakreslil stejnou značku jako já, takže mi nevyšel rozběh. Trochu mě to rozhodilo," řekl šestý muž z mistrovství Evropy 2002. Pak ho zamrazilo ještě jednou. "Na 545 jsem si nevšiml, že skáču, až do mě musel někdo drknout," přiznal. "Ale pak jsem jsem se srovnal a bylo to v pohodě. Postup mě povzbudil, neboť se mi to poslední roky nedařilo," ulevil si.

Na posledních závodech před šampionátem v Saské Kamenici skočil pouze 530 cm, tak dal před dalším měřením sil se soupeři přednost tréninku. "Věděl jsem, že mám na lepší výkon, doteď se vždycky stalo něco špatně, žádný závod nevyšel, až dnes," řekl.
 
Po devíti skocích cítil únavu. "Sil do finále moc nezbylo, musí zapracovat maséři, musím se dobře vyspat," plánoval bývalý bronzový medailista z MS juniorů 1998. V pátek si s výškařem Jaroslavem Bábou dal jedno pivo, aby se mu lépe usínalo. "Byl to dobrý tah," smál se. Dá si prý i dnes.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž