Peterková po operaci, čeká jí klid

Ostrava - Vytrvalkyně Alena Peterková se ve středu v Orlové na Ostravsku podrobila operaci pravého kotníku a čeká ji minimálně šest týdnů nuceného odpočinku. Nejlepší česká běžkyně posledních let vyřešila chirurgickým zákrokem dlouhodobé problémy, které poznamenaly její letošní atletickou i duatlonovou sezonu. "Kotník mě bolel už v květnu při Pražském maratónu, ale tehdy jsem to přičítala výronu, který jsem si udělala nedlouho před tím," uvedla Peterková, česká rekordmanka v běhu na 10 000 metrů, v půlmaratónu i v maratonu.

Pro zranění kotníku nedokončila v červenci mistrovství Evropy v duatlonu, potíže se znovu objevily v minulém týdnu a nenastoupila kvůli nim o víkendu do Košického maratónu. "Posledních patnáct měsíců si opravdu užívám," řekla ironicky běžkyně, jež si na nedostatek smůly v poslední době nemůže stěžovat.

Vloni v září ji dva dny před odletem na olympiádu připravil pád ze schodů o účast v Sydney, v letošním roce prvně vyběhla až v Praze, protože o předchozí plánované starty ji připravily nemoce. Před maratónem v Hannoveru ji dokonce při tréninku pokousal pes. "Během roku se mi zase zbortila klenba na opačné noze a vyřešily to až nové ortopedické vložky. A nyní mě kromě operovaného kotníku ještě trápí viróza," lamentovala Peterková.|

Po předpokládané šestitýdenní pauze by ráda znovu začala s přípravou, aby mohla v další sezóně útočit na svá maxima. "Mým cílem je zlepšování časů na dráze i na silnici," dodala běžkyně, jež v listopadu oslaví jedenačtyřicáté narozeniny.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž