Tomáš Staněk | foto: Reuters

Silní muži v akci. Nové české jedničky jsou nadějemi pro Londýn

  • 6
Lille (Od našeho zpravodaje) - Oběma je 26 let. Oba měří 190 centimetrů. A oba dlouhou dobu zůstávali ve stínu svých tréninkových parťáků. Na své úspěchy si museli počkat. Koulař Tomáš Staněk a oštěpař Jakub Vadlejch se však dočkali. Jejich výkonnost stoupá. Čeští obři famózními výkony na evropském šampionátu družstev v Lille výrazně přispěli k záchraně superligy.

Staněk už letos přepsal vousaté národní maximum Remigia Machury, když jako první Čech překonal magickou hranici 22 metrů.

Přiblížit se jí dokázal též v sobotu na mistrovství Evropy družstev v Lille, když druhým nejlepším výkonem kariéry 21,63 metru vyrovnal rekord šampionátu. „Jsem moc rád, že to není jedna vlaštovka,“ domýšlí Staněk, jehož úspěchy odstartoval březnový halový šampionát Evropy v Bělehradě.

Tehdy skončil na druhém místě a započal tím famózní cestu, jež by měla vyvrcholit na světovém šampionátu v srpnu v Londýně. „Bylo by hezké znovu přepsat osobní i národní rekord. Třeba na mistrovství světa,“ přitaká obrovitý koulař.

Až do probíhající sezony pro vrhače Dukly Praha platilo: skvělý na mítincích, poloviční na velkých akcích. Před dvěma lety na mistrovství světa v Pekingu do finále nepostoupil, nedařilo se mu ani na halovém šampionátu v Portlandu. Na olympiádě v Riu skončil na 20. místě.

Jenže situace se změnila. V sobotu v Lille zazářil už druhým pokusem. Poté mohl taktizovat a šetřit síly do dalších závodů. Jaký to luxus a změna. „Hlavně chci zůstat zdravý. Od toho se pak můžu odrazit k hranici 22 metrů,“ přidává skromně muž, jenž vládne evropským tabulkám.

To Jakub Vadlejch na otevřeném stadionu s modrým tartanem pokořil Thomase Röhlera, olympijského vítěze z Ria, když oštěp zapíchl na hranici 87,95 metru. Sedm centimetrů od osobního rekordu. Zároveň stanovil nové maximum šampionátu.

„Důstojný výkon. Letos chci určitě zaútočit na osobák,“ netajil svěřenec Jana Železného, jenž rovněž prožívá zlomové období.

Oštěpař Jakub Vadlejch se rozcvičuje před svým hodem na ME družstev v Lille.

Po nevýrazných výsledcích přišel loňský triumf v seriálu Diamantové ligy, osobní rekord (88,02) i finálová účast na olympiádě v Riu.

„Vím, že to je moje cesta, a když po ní půjdu dál, tak se časem vyškrábu,“ vyprávěl tehdy.

V minulosti vyhledal pomoc psychologa, často jeho výkony totiž srážela křehká psychika. Zapracoval také na technice, která je u oštěpu tak důležitá. I proto se v probíhající sezoně pyšní neuvěřitelnou stabilitou výkonů - hned čtyřikrát překonal hranici 87 metrů.

Muži, kteří byli donedávna ve stínu, se stali tahouny české atletiky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž