Na tretru se ráda vracím, říká Vlašičová

  • 1
Praha - První zvučné zahraniční jméno ulovili organizátoři mítinku Zlatá tretra pro příští ročník. Svoji účast potvrdila mistryně světa z Ósaky, výškařka Blanka Vlašičová. Sympatická Chorvatka se s manažerem Alfonsem Juckem definitivně dohodla o víkendu v Monaku, kde atletický svět bilancoval právě skončenou sezonu.

Blanka Vlašičová byla mezi třemi finalistkami ankety o atletku roku. Trofej nezískala, ale obdržela cenu za nejlepší atletický výkon roku za skok do výšky 207 cm.

"Byl to pěkný večer a jsem ráda, že jsem mohla být jeho součástí," vyznala se Vlašičová. "Jsem velmi šťastná, že jsem dostala ocenění za svůj výkon, na Defarovou jsem neměla. Přece jenom Meseret udělala světový rekord," uznala Chorvatka sportovně.

Blanko, do Ostravy přijedete už popáté. Vzpomínáte si na svůj první start v roce 2002, kdy jste byla ještě juniorkou?
Na svůj první start v Ostravě si nepamatuji. Ale v Česku se mi skáče dobře, ráda se sem vracím, už třeba kvůli podobnosti jazyků se tady cítím dobře. A pokud jde o vzpomínky, na výkony pod dva metry ráda zapomínám. (smích)

V Ostravě jste ale zatím skočila nejvíc 200 cm. Rekord mítinku je o centimetr více, budete na něj útočit? Nebo se vítkovický stadion dočká rovnou ataku rekordu světového, o který se už pravidelně snažíte?
Plánuji skákat vysoko od začátku sezony, takže proč ne zrovna v Ostravě? Když budu v dobré formě a fit, proč se o světový rekord nepokusit?

Světový rekord drží Stefka Kostadinová, znáte se spolu?
Potkaly jsme se jenom jednou, na halovém mistrovství světa v Moskvě. Hovořily jsme spolu jenom krátce, ale je pro mě ctí útočit na její rekord.

Jste pověstná svým tanečkem po vydařeném skoku, mohou se na něj těšit také diváci v Česku?
Domnívám se, že tanec divákům v Ostravě předvedu. Ale bude záležet na náladě a mém výkonu.

Na taneček se vás určitě ptá každý, ale jste dobrá tanečnice i ve společnosti?
Nevím, jestli jsem dobrá tanečnice, ale společenský tanec mě nikdy moc nelákal. Můj tanec v doskočišti je spíše jakýmsi vyjádřením emocí.

Po vítězství na mistrovství světa v Ósace jste se stala ve své vlasti velmi populární osobností. Můžete doma ve Splitu v klidu vyjít na ulici?
Nemohu. (smích) Ale na druhé straně jsem ráda za tu krásnou neděli v Ósace, kterou jsem připravila pro celé Chorvatsko.

Blanka Vlašičová na Zlaté tretře 2004.

Blanka Vlašičová na Zlaté tretře 2006.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž