Milan Kocourek

Milan Kocourek | foto: Petr Janeček, MAFRA

Limit do Helsinek vytrvalci Kocourkovi propršel. Tušil to předem

  • 0
Jak mohou těžké podmínky, mračna a z nich se valící déšť zhatit plány na dosažení limitu pro start na mistrovství Evropy ve Finsku, o tom by mohl vyprávět staronový mistr České republiky Milan Kocourek.

Na domácím šampionátu na 10 kilometrů nejlepší český vytrvalec soupeřil jen s časem, jenže ten se pro něj stal neporazitelný. Účast na evropském šampionátu si nevybojoval, když na nominační čas 28:55 ztratil více jak půl minuty.

"Nevyšlo to i kvůli předbouřkovému počasí. Byl docela těžký vzduch, špatně se mi dýchalo," přiznal borec z nejlepšího domácího celku AK Kroměříž.

K těžkému ovzduší se v polovině závodu přidal i silný vítr. "To už bylo hodně špatný," litoval Kocourek.

Když čtyři kola před cílem hatil snahu závodníků déšť, bylo po nadějích na Evropu. "Mokrá dráha nebezpečná nebyla, ale výkon samozřejmě ovlivnila," popisuje.

Kocourek pak jen soupeřil s chronometrem o limit alespoň pro kontinentální šampionát v Bilbau. "Pak už jsem se hodně ohlížel na čas a zabojoval alespoň o toto mistrovství," podotkl.

Časomíra mu nakonec ukázala čas 29 minut a 33 vteřin, tedy o sedm vteřin lepší, než kolik stanovovaly nominační regule. Start ve Španělsku tedy potvrdil, Helsinky však zůstaly zapovězené.

Kocourek jako by měl tušení, že mu hradecký závod pro splnění nominačních kritérií není souzený. "Už den před závodem jsem se necítil úplně v pohodě. A při rozcvičení v den startu už jsem tušil, že počasí nebude dobré," vysvětluje Milan Kocourek. "Ideální by bylo, kdyby sprchlo hodinu před závodem a vyčistil se vzduch," pokračoval čtyřiadvacetiletý běžec.

Přitom na to, co ho může potkat při prvním důležitém startu v sezoně, byl dobře připraven už z tréninkového kempu v Maroku. Ani v Africe totiž v době jeho dubnového pobytu nepanovaly nejpříznivější povětrnostní podmínky. "Bylo tam chladněji než u nás, pršelo a chvílemi nám dokonce sněžilo," vzpomíná už dvojnásobný mistr České republiky.

Nejlepším závodníkem z kraje byl za hegemony z Kroměříže až šestý Kamil Krunka z SK Nové Město nad Metují, který ztratil na vítěze téměř dvě minuty. Šesté místo brala mezi ženami i týnišťská stálice Táňa Metelková, kterou od bronzu dělila více než minuta a půl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž