Klüftová: Takhle vypadá nekonečné štěstí

  • 4
Ósaka - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Možná už ji nikdy v sedmiboji na mistrovství světa neuvidíme. Možná Carolina Klüftová splní, čím vyhrožuje. Že po olympiádě v Pekingu se zaměří jen na individuální disciplíny: dálku a – kdo ví – možná i výšku. Ale pokud se tak stane, bylo její vícebojařské loučení se světovým šampionátem velkolepé.

Na samém konci je vyjadřovalo jediné číslo: 7032 bodů!

Osobní rekord.

Evropský rekord.

V cíli osmistovky usedla na bobek, hleděla na dráhu, zatímco soupeřky přicházely s blahopřáním. Pak je vyzvala k mexické vlně.

"Tohle je stav nekonečného štěstí. Konečně jsem ho poznala," vyhrkla.

Tolik energie a divokých gest měla v sobě i ve spalujícím japonském žáru. Že je na stadionu nedýchatelno? "Hej, svítí přece sluníčko, ne? Je to lepší, než kdyby pršelo," uklidňovala ostatní.

Ve výšce naznačila: Čekejte ode mě dlouho nevídané věci. 195 centimetrů – osobní rekord. "Fantastické," jásala. Denisa Ščerbová v roli divačky utrousila: "Klobouk dolů. To byla výška jako hrom. Carolina jede na vlně."

V dálkařském sektoru Klüftová doletěla na 685 centimetrů a křepčila okolo písku. Už věděla, že to dokáže. Osmistovkou dílo podtrhla. "Osobní rekord byl mým největším cílem. Mám ho," jásala. Své maximum vylepšila o 31 bodů.

Rekord světový, jejž drží výkonem 7291 bodů Američanka Joynerová Kerseeová, ji údajně nevzrušuje. Je výkonem z jiné éry atletiky. "Nikdy jsem na něj nemyslela. Nejsem si jistá, zda ho mohu ohrozit. Mou výzvou jsou vlastní výkony," tvrdila.

Od roku 2002 zůstává ve víceboji neporažená. Dlouhých pět let a devatenáct závodů!

Co tedy ještě zbývá?

Obhájit zlato v Pekingu.

A potom porážet dálkařské specialistky.

Pozor, té ženě je teprve 24 let!

A sil má na rozdávání.

Carolina Klüftová ze Švédska ovládla na atletickém MS v Ósace sedmiboj.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž