Keňané ozdobí půlmaraton v Pardubicích

Pardubice - Padesát tisíc korun. O takovou finanční sumu může v pondělí v Pardubicích zbohatnout jeden vytrvalec. Musí však splnit dvě podmínky. Vyhrát 36. ročník Pardubického vinařského půlmaratonu. "A také zaběhnout čas pod 1:03 hodiny," řekl Oldřich Bujnoch, hlavní sponzor běžeckého závodu.

"Byl by to výkon evropské úrovně. Hrozně rád bych ho viděl. Proto je k dvacetitisícové prémii za vítězství připraveno ještě třicet tisíc za tento výkon."

Hlavním aspirantem na zajímavou sumu bude David Tlimo. Devětadvacetiletý Keňan vloni zaběhl půlmaraton v německém Altöttingu za 1:01:59 hodiny.

Na start se postaví i dva jeho krajané, kteří už letos startovali v Ceně Nasavrk. Michael Karonei tehdy zvítězil, Mike Rotich skončil až devátý.

"Favoritem je především Tlimo. Ovšem i Karonei umí výborně zaběhnout půlmaraton. Vloni vyhrál polské mistrovství," uvedl jeden z organizátorů Jan Rýdlo. "O startu Keňanů se však definitivně rozhodne až v neděli. Zatím řešíme problémy s vízy."

Jistá je účast početné ekipy polských vytrvalců. Dziuba, Kuzdra, Blaszinski, Fehlau, Miereczsko - to jsou aspiranti na medailové příčky. "S jejich přispěním by se mohl zaběhnout čas pod 1:03. Mohou vytvořit na trati silnou skupinu," podotkl Rýdlo.

Z českých vytrvalců by měl zahraničním soupeřům konkurovat zejména Róbert Štefko. Vloni v Pardubicích zvítězil. "Je jen škoda, že se blíží Pražský maraton. Proto tady budou chybět Jan Bláha a Pavel Faschingbauer," zalitoval Rýdlo. "Ale na druhou stranu je Štefko jedničkou mezi českými běžci."

Ve startovním poli nebude chybět ani ženská tuzemská jednička Petra Kamínková. A je jednou z favoritek. O prvenství by měla bojovat s Polkou Wiolettou Urygaovou a loňskou vítězkou Janou Klimešovou.

"Pokud přijedou všichni, bude to velmi silný závod. Chceme vytvořit zdravou konkurenci půlmaratonu v Praze," pronesl Rýdlo.

Na vytrvalce čeká zbrusu nová trať. Oproti minulým ročníkům už nepovede do Chrudimi. "Bude tak mít minimální převýšení," upozornil Jan Zajíc z pořádajícího klubu Hvězda SKP Pardubice. "Měla by to být dobrá a rychlá trať," dodal Rýdlo.

Po startu na Městském atletickém stadionu, kde bude i cíl, se běžci vydají do Nemošic a Ostřešan. Poté zamíří k Tuněchodům a odtud se přes Mnětice a Černou za Bory vrátí do Pardubic. "Na trati budou i tři rychlostní prémie," podotkl Bujnoch.

Start pondělního závodu, který je součástí Českého běžeckého poháru a Zlaté trojky Pardubického kraje, je v 10.00. O 15 minut později začne lidový běh na 2,6 kilometru. "Pro rodiče s dětmi pořádáme i závod na jedno kolo na dráze a součástí programu budou tradičně i soutěže tělesně postižených sportovců ve vrhačských disciplínách," řekl Zajíc.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž