Marion Jonesová

Marion Jonesová | foto: AP

Jonesovou brněnský Olymp nenalákal. Klub možná skončí v atletické extralize

  • 1
Deset let patřily ženy Olympu Brno ke špičce atletické extraligy, teď však jejich manažer Josef Sečkář zvažuje odchod z vrcholové scény. Vadí mu změny v soutěži, které prý zvýhodňují rezortní kluby.

Před třemi lety dokázal obléknout do dresu brněnského Olympu hvězdnou jamajskou gazelu Merlene Otteyovou. Nyní Josef Sečkář lanařil ještě slavnější americkou sprinterku Marion Jonesovou.

"Oslovil jsem ji prostřednictvím Taj McWilliamsové, která hrála basketbal v Brně a s Marion kamarádí. Chtěl jsem ji pozvat jako ambasadorku akcí pro mládež a zdravotně postižené v Brně a při té příležitosti ji požádat, zda by nebyla ochotna závodit. Vzala si čas na rozmyšlenou, ale nakonec vzkázala, že už bude hrát jen basketbal," popisuje manažer atletek AK Olymp Brno.

Odřeknutí několikanásobné olympijské vítězky, jejíž kariéru pošpinil doping, však není to, co Sečkáře přimělo k šokující myšlence: opustit po této sezoně atletickou extraligu, v níž Olymp za deset let neskončil hůř než třetí. "Nemá smysl sypat peníze do soupeření za nerovných podmínek se skupinou osob, která prosazuje své lokální zájmy."

Co úspěšného manažera tak namíchlo? Zaprvé chystaná změna systému extraligy, která přinese mnohem větší počet mítinků. A zadruhé omezení počtu hostujících cizinek na dvě. "Když lidé, co vymysleli stávající systém, s námi začali prohrávat, začali vymýšlet jak to zvrátit," tvrdí Sečkář.

Ten je přesvědčen o protežování rezortních center, tedy USK, Olympu a Dukly Praha. "Omezení hostování cizinců v době, kdy jsme v Evropské unii, je amorální. Je to opatření, abychom nemohli využít příhraničního styku se Slovenskem," zlobí se Sečkář. "Rezortním klubům dva cizinci stačí, protože do svých středisek přitáhnou české atlety. A zároveň potřebují co nejvíc závodů, aby měli mladé talenty na tapetě a mohli je zase přivést k sobě. My tak budeme za blbce, kteří jim budou za velké náklady vychovávat atlety, a nic z toho nebudeme mít."

Pokud se zmiňovaná změna uskuteční, hodlá se Olymp stáhnout do první ligy a pokračovat v úspěšné práci s mládeží. "Nemůžu dopustit, aby peníze, kterými nám přispívá i město Brno, padly na oltář Českému atletickému svazu, který nám na extraligu nepřispívá. To je raději investuju do malých dětí nebo zdravotně postižených," sděluje Sečkář.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž