Je to nejlepší rok, říká vytrvalec

Pardubice - Čtvrté místo nebývá příliš populární. Michal Šmíd však byl spokojen. Byť skončil těsně pod stupni vítězů, lepšího umístění ve Velké pardubické cross country nikdy nedosáhl. „Jsem rád, že jsem doma udělal slušný výsledek,“ potvrdil vytrvalec AFK SKP Pardubice svou spokojenost. Mohla být dvojnásobná, neboť si na pardubickém dostihovém závodišti zároveň definitivně zajistil druhou příčku v letošním Českém běžeckém poháru, což se mu dosud také ještě nepovedlo. „Je to letos můj nejlepší rok,“ radoval se Šmíd.

Počítají se především medailová umístění. Co vám chybělo k tomu, abyste vystoupil na stupně vítězů?
Ze začátku jsem se snažil držet vedoucí skupiny, ale v závěru prvního kola to už bylo na mě příliš rychlé. Běžel jsem svým tempem. Pak jsem ale viděl, že Poláci Biegala s Jaroszewským odpadají, tak jsem zrychlil a předběhl je. Bohužel jsem měl velkou ztrátu na Bělorusa Žavoronoka. Sice jsem jeho náskok dost stáhl, ale nestačilo to.

Čtvrtou příčku jste si definitivně zajistil v cílové rovině, kde jste ve finiši porazil Jaroszewského ...
Poláka znám ze závodů v Německu, takže jsem věděl, co můžu čekat. Navíc nejsem ve finiši špatný, proto jsem si věřil.

Trénoval jste před závodem na závodišti?
Byl jsem se tady proběhnout. Především jsem si chtěl vyzkoušet překážky. Na nich se dá hodně získat, ale i ztratit. Docela mi to pomohlo.

V sobotu se koná v Mostu mistrovství republiky v krosu. Poběžíte?
Ještě si to rozmyslím. Po pardubickém krosu mám plný počet závodů do poháru a navíc prvního Faschingbauera už nemůžu porazit.

V Mostu však nejde jen o Český běžecký pohár. Poběží se také o mistrovské medaile. To vás neláká?
Když bych do Mostu jel, tak bych musel mít šanci na medaili. Budou tam však startovat oba moji pardubičtí přemožitelé Faschingbauer a Nejedlý. Speciálně se na tento závod připravuje Krutský, takže moc nadějí na medaili nemám. Tím to pro mě ztrácí smysl. Na 80 procent asi nebudu startovat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž