Desetibojař Roman Šebrle v Kladně.

Desetibojař Roman Šebrle v Kladně. | foto: ČTK

Jak Šebrle roztleskal turisty u svaté Barbory

Kutnohorské laťky vyhrál výkonem 532 cm talentovaný tyčkař Marek Telecký ze Slavie? Se vší úctou, výkon mladíka nebyl v sobotu u proslulého chrámu svaté Barbory tím hlavním. Pozornost poutala jednoznačně hvězda mítinku číslo 1. Roman Šebrle.

Už když v zářivě žlutém tričku začal vybalovat z vaku tyčkařské náčiní, spustili fanoušci palbu ze svých fotoaparátů. A když si roztleskával publikum před prvním pokusem, zastavil hluk plácajících dlaní i procházející skupinku turistů s batůžky na zádech.

"Atmosféra tady byla výborná," pochvaloval si světový rekordman v desetiboji. "Jen škoda, že jsem tak unavený. Opravdu toho mám plné zuby."

Olympijského vítěze z Atén čeká v polovině srpna mistrovství světa v Berlíně, v předchozích dnech na něj tvrdě trénoval. "Byla to opravdu těžká příprava." A přímo z ní se vrhl do závodů. Od středy do soboty stihl tři a čekají ho další.

"Chystám se do Kodaně a ještě zvážím start na menší akci ve východních Čechách. Pak už budu před Berlínem jen odpočívat," řekl Roman Šebrle.

V sobotu se hladce přehoupl přes 462 centimetrů. Také 482 zvládl s rezervou, i když na druhý pokus. S trenéry Kupkou a Beranem úspěšný skok okamžitě rozebral, podíval se i na natočené záběry na displej kamery.

Zvládne i 502? Manželka Eva, sedící ve společnosti své bývalé atletické rivalky Renaty Hoppové, přestala na téhle výšce mlsat ovoce ze sáčku a přidala se k pěti stovkám fandících diváků. Šebrle se přestal usmívat, soustředil se, hecoval. Ale pět metrů nepřekonal, i když dostal jeden pokus navíc. "Snad to vyjde v Berlíně," pronesl.

Směr Německo upíná pozornost i Jiřina Ptáčníková, která výkonem 452 cm překonala v ženské kategorii rekord mítinku. "Přitom jsem skákala na vypůjčených tyčích, ty moje se po závodech v Barceloně toulají někde po Španělsku," řekla tyčkařka z pražské Dukly. V Kutné Hoře ji navíc štípla vosa. Že by pro štěstí?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž