Frankie Fredericks v roli funkcionáře

Frankie Fredericks v roli funkcionáře | foto: Profimedia.cz

Na očistu ruské atletiky bude dohlížet i legenda sprintu Fredericks

  • 4
Rodí se nezávislý inspekční tým mezinárodní asociace IAAF, který bude dohlížet na reformy ruského atletického svazu a jeho snahu vrátit se do řad rodiny atletických svazů. V jeho čele stane norský antidopingový expert Rune Andersen a mezi členy je i slavný Frankie Fredericks.

Vznik týmu oznámili zástupci světové atletické federace, která ruské reprezentanty vyloučila z mezinárodních soutěží za systematický a státem podporovaný doping.

Andersen se v boji proti dopingu angažuje už dlouho. Než v roce 2002 nastoupil do mezinárodní antidopingové agentury WADA, pracoval jako šéf etické komise, sportovní komise a antidopingového výboru při Norském olympijském a paralympijském výboru. Byl rovněž členem monitorovací skupiny Rady Evropy v otázkách boje proti dopingu.

Jeho tým bude mít další čtyři členy z Rady IAAF. Důvěru dostali Kanaďanka Abby Hoffmanová, Italka Anna Riccardiová, Australan Geoff Gardner a legendární namibijský sprinter Frankie Fredericks.

Hoffmanová je vedoucí exekutivy ministerstva zdravotnictví kanadské vlády a od roku 2004 je koordinátorem antidopingového programu IAAF.

Riccardiová je jako sportovní ředitelka Italského olympijského výboru technickou delegátkou příprav olympijských her v Riu.

Fredericks byl šéfem Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru, nyní je mimo jiné členem MOV a členem rady IAAF.

Gardner vede Oceánskou atletickou asociaci.

„Je mi ctí, že mě požádal šéf IAAF Sebastian Coe, abych dohlížel na tento ověřovací proces. Celý život jsem oddán čistotě sportu a chci pomoci i kvůli nevinným atletům, kteří jsou ruskou atletickou budoucností, dosáhnout toho, abychom mohli garantovat čistotu soutěží,“ prohlásil Andersen.

Prezident IAAF Coe k ustanovení komise sáhl po konzultaci se zástupci WADA. „Společně s nimi jsme vypracovali kritéria, která musejí zástupci ruské atletiky splnit. A v týmu Runeho Andersena, který má plno zkušeností, mám jistotu, že na proces dohlédnou,“ uvedl britský funkcionář.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž