Holuša: Chtěl jsem dojít, ale stáhli mě

P o d ě b r a d y - Když podvacáté procházel prostorem cíle, doktoři už nevydrželi pohled na jeho zničenou tvář a řekli: Dost. Ujali se ho dva zřízenci, zabalili do deky a položili na židle. Poděbradská padesátka pro nejlepšího chodeckého reprezentanta Miloše Holušu skončila. Její předloňský vítěz by sám nevzdal, ač už v nohách cítil děsivé křeče. Moc chtěl dokončit, závod i prostředí má rád. Jenže startoval s velkým rizikem. Teprve před dvěma týdny dobral antibiotika, po mnoha dnech, kdy ho ničila horečka.

Zhubl o pět kilo na kritických 57 kilogramů. Chyběla mu síla. "Doktor Krejčí mě musel stáhnout z trati. Napomínali mě, abych to zabalil, už dřív," popisoval 35letý Holuša, šestnáctý nejlepší na olympijské padesátce v Sydney.

"Už na 22. kilometru mě postihly křeče, ale dostal jsem nějaké vitamíny a spravilo se to. Do 34. kilometru jsem šel jakž takž. Od 37. jsem už strašně bojoval, křeče se vrátily, musel jsem i zastavovat."

V Poděbradech chtěl původně zaútočit na čas světové třídy - pod 4 hodiny (rekord závodu drží Španěl García: 3:39:54 z roku 1997, tehdy šestý čas všech dob). Podobně jako v Sydney, kdy zašel 3:53:48. Jen o dvě vteřiny horší čas je dnes krutým českým limitem pro srpnové MS v Edmontonu.

Tam má ovšem Holuša díky času z olympiády letenku jistou. Proto si teď může dát pár dní volna a v klidu se připravit na zdolání limitu pro květnové klání Evropského poháru v Dudincích, kde hodlá chodec zkusit dvacetikilometrovou trať.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž