Greene už nevítězí, ale velkými slovy nešetří

  • 9
Praha - Vítězně vyplazený jazyk amerického sprintera Maurice Greenea mizí z atletických stadionů. Nejrychlejší muž na světě? Dělová koule z Kansasu? Tak tyhle přívlastky už k němu rozhodně nepatří. Spíš tak Slo-Mo, tedy pomalý Maurice. Greenův pád začal už minulou sezonu, kdy přišel o světový rekord, krajan Tim Montgomery překonal časem 9,78 vteřiny jeho výkon o setinu.

"Hned příští rok si ho vezmu zpátky, užijeme si spoustu zábavy," řekl Greene v ten den.

Výsledek? Z pěti letošních závodů na 100 metrů vyhrál Greene jediný. V květnu v Portlandu začal časem vysoko nad deset vteřin. "Byla zima a měl jsem špatný start," hájil se.

K Montgomeryho výkonu mu tehdy chybělo více než půl vteřiny, ale Greene zůstával sebevědomý. "Světový rekord ví, kde je jeho skutečný domov. Nebojím se, že bych ho nezískal," řekl agentuře Reuters.

Zní to jako hloupé chvástání. Ale může to být také promyšlená taktika. "Greene je ze světových sprinterů psychicky nejsilnější a to rozhoduje. Na stovce stačí, abyste špatně odstartovali a končíte," říká oštěpař Jan Železný.

Greenovo postavení jedničky bylo v ohrožení už na minulém mistrovství světa v Edmontonu před dvěma lety. V kvalifikačních bězích tam zářil Motgomery.

Jenže ve finále jeden start zkazil a pak už nenašel dost odvahy opřít se do něj naplno. Greene vyhrál potřetí za sebou. Přestože ho patnáct metrů před cílem píchlo ve stehně, scházely mu k tehdejšímu světovému rekordu jen tři setiny.

Letos však Greene zažívá nejhorší sezonu kariéry. Začátkem července prohrál během deseti dnů stometrové běhy na třech významných mítincích. V Lausanne se vymlouval na déšť, kvůli kterému se začínalo později. "Načasování je nejdůležitější ze všeho. Byl jsem připraven běžet o patnáct dvacet minut dřív," řekl Greene.

Ale pak přišly prohry na dvou závodech Zlaté ligy v Paříži a v Římě. A je jisté, že na mistrovství světa nepoběží závod na 200 metrů, kvůli zranění kolena totiž nenastoupil k finále americké kvalifikace.

Celou sezonu přitom vyhlašoval, že na šampionátu chce vyhrát obě tratě, tak jako na mistrovství světa před čtyřmi lety. Aspoň účast na stovce má jako obhájce titulu jistou. Greene na první pohled nemá takovou energii jako dřív. Závodí s obvazem na bolavém koleně a zvykl si na porážky.

Ale část bývalé síly v něm dřímá. Jenom on a Australan Patrick Johnson letos zaběhli stovku pod deset vteřin. Konkurence stagnuje, Mongtomery se věnuje přítelkyni Marion Jonesové a nedávno narozenému synovi. Justin Gatlin, halový mistr světa, vypadl v americké kvalifikaci.

Nikdo neběžel stometrovou trať víckrát pod deset vteřin než Greene. Kdyby se mu to povedlo znovu ve finále mistrovství světa, mohl by říct: "Všichni jste mě odepsali, a já vám vytřel zrak."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž