Extraliga by měla být spravedlivější

  • 1
Praha - Úvodním kolem začne v sobotu v Jablonci nad Nisou atletická extraliga, která vyvrcholí 8. září na Julisce mistrovstvím České republiky družstev. Na stadionu Střelnice, ale i v dalších dvou extraligových kolech v Praze, by se měla představit hojně zastoupená domácí elita, neboť družstva si letos díky novince v bodování nemohou dovolit příliš šetřit své opory. "Po třech kolech extraligy bude vytvořena tabulka a prvních šest týmů dostane od šesti do jednoho bodu. To bude také jejich výchozí počin pro finále," uvedl šéf mužské části extraligových bojů Dušan Molitoris.

Novinka je reakcí na kritiky dosavadního systému, ve kterém týmy začínaly ve finále od nuly a jednotlivá kola extraligy trpěla kvalitou, protože nezáleželo na průběžném umístění. Vloni například v soutěži žen Olymp Praha bez velkého vypětí postoupil ze čtvrtého místa do finále, kde za účasti opor jasně triumfoval.

Favority soutěže jsou obhájci prvenství muži Dukly Praha a ženy Olympu, přičemž oba celky potvrdily svoji kvalitu o uplynulém víkendu na PMEZ v Lisabonu. Soupeři Dukly budou dále Olymp Praha, Slavia Praha, USK Praha, Kablo Kladno, Turnov, Vítkovice a nováčkovský Jablonec, osmičku ženských družstev tvoří vedle Olympu Sparta Praha, USK Praha, Jablonec, Pardubice, Junior Brno, Vítkovice a nováček Spartak Praha 4.

Po závodech v Jablonci bude druhé extraligové kolo na programu hned o týden později v Praze na stadiónu Slavie, poslední se uskuteční 13. července znovu v české metropoli na dosud neurčeném stadionu.

Do finále extraligy, mistrovství České republiky družstev, se kvalifikuje šestice mužských i ženských týmů, a o medailích se rozhodne 8. září v Praze na Julisce. Týmy ze sedmých a osmých míst budou bojovat o udržení ve skupině o 7. až 14. místo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž