Desetibojař Karas mistrem světa? Včera jím byl

Ósaka - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Na světelné tabuli v Ósace zazářilo: "Josef Karas – mistr světa ve skoku o tyči." Český desetibojař zapózoval kameramanům, přidal triumfální gesto. Ne, to není atletická sci-fi. Na stadionu Nagai se dva dny před zahájením světového šampionátu atletů uskutečnil testovací mítink.

Jenže v poledním parnu se akce proměnila ve frašku. V dálce závodili pouze Roman Šebrle a jeho tréninkový partner, Maďar Zsivoczky.

Koulaři byli čtyři. O tyči skákal sám Karas! Původně přihlášení Američané sice dorazili a rozcvičili se, jenže když viděli, o jakou akci jde, zase odjeli do hotelu.

Protože však šlo zároveň o zkoušku informační a televizní technologie, Karas si může vylepit do alba unikátní fotku. Mistrem světa za výkon 460 centimetrů! To by nestačilo ani mezi ženami–specialistkami. "Ale skok to byl parádní. Pak už mi došla šťáva. Předtím jsem ještě trénoval a tři hodiny v téhle sauně mi vzaly všechny síly," říkal.

S depresí bojoval Roman Šebrle. V dálce třikrát přešlápl, v kouli hodil nejdál 15,26 metru. "Jsem o dvě třídy níž než v přípravě. Nedosahuji tu ani tréninkových výkonů z Nymburka a vůbec nevím proč," zoufal si.
Dnes se opět ukryje do azylu v městečku Sukumo. "Stačí mi společnost počítače," říká. Vždyť mistrovský závod desetibojařů začíná až za týden.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž