Čeští krosaři budou v Lausanne chybět

Lausanne - Jméno Kenenisy Bekeleho se nejčastěji skloňuje v Lausanne den před zahájením víkendového mistrovství světa v krosu. Dvacetiletý etiopský vytrvalec loni vyhrál poprvé v historii oba závody a také letos je považován za velkého favorita. Nad Bekeleho výkonností však visí otazník, neboť atlet se v minulých týdnech potýkal s nedostatkem hemoglobinu v krvi a loni také s jinými zdravotními potížemi - prodělal operaci kolena a trápily ho achillovky.

Z českých běžců nebude na startu dlouhého (12 km) a krátkého závodu (4 km) ani jeden zástupce.  Tipuje se zejména, zda Bekele nastoupí do obou závodů, neboť po zdravotních problémech začal trénovat teprve před necelým měsícem.
Mezi účastníky MS se spekuluje, že obhájce titulu prodělal břišní tyfus, běžcův agent však tyto zprávy popírá. Z etiopského tábora tyto hlasy nikdo nekomentoval. Ani Bekele zatím neřekl, jestli ho fanoušci uvidí na startu obou tratí.

Největšími soupeři by mu měli být Keňané, které vede veterán John Kipkemboi Kibowen, mistr světa v juniorské kategorii a předloni stříbrný z krátkého závodu. S ním přijeli do Lausanne Sammy Kipketer, Paul Koech, Patrik Ivuti a nevyzpytatelný Richard Limo.

Ukrajinský tým vede trojnásobný mistr Evropy Sergej Lebid.  Startovní pole mezi ženami bude ochuzené o Britku Paulu Radcliffeovou, která dala přednost přípravě na londýnský maraton, zraněnou Irku Soniu O'Sullivanovou a také o juniorskou mistryni světa z roku 2000 Vivian Cheruiyotovou, jež má rovněž zdravotní trable. Velkou šanci na titul tak má loňská stříbrná medailistka z dlouhého závodu, Američanka Deena Drossinová.

Program
Sobota:
13:30, juniorky (6200 m), 14:20, muži (4000 m), 15:00, ženy (8000 m).
Neděle: 13:30, junioři (8000 m), 14:20, ženy (4000 m), 15:00, muži (12.300 m).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž