SPOKOJENÁ. Chorvatská výškařka Blanka Vlašičová na halovém mítinku v Praze. | foto: Michal Šula, MAFRA

Jsem zpátky, ukázala Vlašičová v Praze. Děkovala divákům i Bohu

  • 1
Dayron Robles, Tomasz Majewski, Pavel Maslák... Hvězdy atletického mítinku Praha Indoor 2014 postupně na výzvu moderátora vybíhaly na plochu v O2 areně, ale jedno velké jméno nezaznělo: Blanka Vlašičová. Chorvatská výškařka totiž ve chvíli, kdy ostatní teprve na uvítanou mávali fanouškům, už měla za sebou začátek svého závodu.

Závodu, ve kterém proti ní stály jen tři soupeřky a který jí nepřinesl žádnou medaili, ale možná něco daleko důležitějšího - nalezla během něj ztracenou sebedůvěru.

"Neskutečné. To snad ani není pravda," kroutila hlavou chorvatská atletka poté, co nečekaně překonala laťku ve výšce rovných dvou metrů.

Ještě v polovině února v Göteborgu to totiž s její výkonností tak dobře nevypadalo. V prvním závodě po dlouhé pauze způsobené zraněním skočila o deset centimetrů méně. Proto si v Praze moc nevěřila. "Vůbec jsme nečekala, že bych mohla skočit tolik. Jen jsem se modlila k Bohu, aby mi pomohl zůstat v klidu a soustředit se."

Podporu shora zmiňovala po závodě opakovaně. A také během něj často upírala zraky - když ne k nebi - k vysokému stropu arény. Poté, co se na třetí pokus přenesla přes laťku ve dvoumetrové výšce, spínala ruce, ukazovala nahoru a posílala polibky. Ale děkovala i fanouškům - nejdřív potleskem a oslavnými tanečky, pak i slovy: "Obrovsky mi pomohli, atmosféra byla fantastická. Když začnou tleskat a skandovat, máte pocit, jako by nebyli vysoko na tribunách, ale hned vedle vás."

Ani v Praze nevynechala Vlašičová svůj obvyklý rituál a před každým skokem publikum dlouze roztleskávala, aby jí pomohlo dostat se do rytmu. Dávala si dlouhý rozběh, tak dlouhý, že v jednu chvíli musela žádat kameramana, aby opustil své místo a udělal jí prostor. Stoprocentní soustředění se jí pak bohatě vyplatilo.

„Myslela jsem si, že se na dvoumetrový skok načekám, přišlo to mnohem dřív, než jsem si myslela. Teď jsem zpátky a jsem nadšená, že můžu zase dělat to, co umím nejlépe,“ radovala se.

Na Prahu bude odteď zřejmě už navždy ráda vzpomínat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž